Afbeelding
Google

Wandelroute IVN: Natuur en cultuur op een historische buitenplaats

23 maart 2021 om 09:10 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De maandelijkse IVN-excursies met natuurgids kunnen vanwege corona niet doorgaan. Op de website van IVN staat nu een wandelroute beschreven die ervoor in de plaats komt. De wandelroute bij buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk-Noord 55, is vrij kort en kan goed met kinderen worden gelopen. Afhankelijk van wat er allemaal bekeken wordt duurt deze een half uur tot een uur. 

De 17de-eeuwse buitenplaats Wester-Amstel is een van de drie nog overgebleven buitenplaatsen aan de Amstel, en de enige die voor publiek toegankelijk is. Het huis, tuin, park en de theekoepel zijn alle Rijksmonument. Het park is geopend op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van april tot oktober van 12.00 tot 16.30 uur. Deze tijden zijn onder voorbehoud; controleer op www.wester-amstel.nl de recente gegevens. 

In het weekend kan het druk zijn in het park; om afstand te houden is het aan te raden om doordeweeks te gaan. Honden worden in het park niet toegelaten! Het park is vrij toegankelijk, maar een donatie voor onderhoud wordt op prijs gesteld. Dit kan via de knop ‘steun ons’ op de website www.wester-amstel.nl

Het huis is niet toegankelijk. Sommige paden kunnen in het voorjaar wat modderig zijn; de meeste zijn wel te belopen met kinderwagen of rollator. Houd rekening met de steile helling direct achter de poort.

Fietsen kunnen direct rechts naast de ingang tegen hekken worden geplaatst. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen achter het huis, links van de oprijlaan. Anders dan in de heemparken zijn de namen van stinsenplanten en kruiden met naambordjes aangegeven.

In dit jaargetijde gaan de meeste vogels eieren leggen en uitbroeden. Verspreid door het park zijn nestkasten opgehangen voor allerlei vogelsoorten. Een veldkijker en een vogelgids zijn handig om de vogels goed waar te nemen en te herkennen.

De rondleiding is via de website van IVN Amstelveen te downloaden maar is ook te lezen op telefoon of tablet en te printen. De PDF bestaat uit de beschrijving, een routekaartje, een vogel-zoekkaart en een plattegrond met locatie van nest(kast)en.

HISTORIE In de 17e eeuw kochten Amsterdamse kooplieden grond aan de Vecht of de Amstel die zij verpachtten aan boeren om landbouwproducten te verbouwen; om hun eigendom te inspecteren werd in de boerderij een ‘herenkamer’ ingericht. Later werd er een zomerverblijf voor het gezin van de eigenaar gebouwd, waar het ook toen aangenamer toeven was dan in de warme vervuilde stad. Een buitenplaats bestond uit een huis met een stuk land er omheen. Nicolaas Pancras, burgemeester van Amsterdam, kocht in 1662 twee dicht bij elkaar liggende boerderijen. Hij liet ze slopen en een nieuw huis bouwen, in de vorm van een traditionele langrompboerderij met een stenen voorhuis en een houten achterhuis: Wester-Amstel. Na het overlijden van Pancras heeft Wester-Amstel vele eigenaren gehad, en is voor veel doeleinden gebruikt. Uiteindelijk werd de buitenplaats ondergebracht in een familiestichting J.Ph.J.F. Lissone, de huidige eigenaar. In 1989 sloot deze stichting een erfpachtovereenkomst voor 30 jaar met recreatieschap Groengebied Amstelland. Het Groengebied pakte de restauratie van huis en park aan. In 1993 werd de stichting Vrienden van Wester-Amstel opgericht, die met veel vrijwilligers werkte aan onderhoud en verfraaiing van het park, en culturele evenementen op de buitenplaats organiseerde. In 2019 is het erfpachtcontract beëindigd. Het huis is verhuurd als kantoor aan de stichting MKB-fonds. 

Park en tuinen worden onderhouden door vrijwilligers van de Vriendenstichting. Deze en meer informatie is te vinden in ‘Wester-Amstel, Een bewogen geschiedenis’, door Henk Blok, Finette van der Heide en Søren Movig, uitgave Vrienden van Wester-Amstel, 2019.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie