Plaatsing zonnepanelen.
Plaatsing zonnepanelen. PR

Provincie steunt energiecoöperaties met subsidie

20 maart 2021 om 12:00 Natuur en milieu

HAARLEM De provincie Noord-Holland trekt voor de komende twee jaar 1 miljoen euro extra uit voor subsidiëring van energiecoöperaties. Dit hebben Gedeputeerde Staten (GS) besloten na een evaluatie van de Uitvoeringsregeling Duurzaamheidsinitiatieven burgercollectieven uit 2018. Energiecoöperaties en andere burgercollectieven stimuleren inwoners om energie te besparen en te investeren in installaties waarmee zij duurzame energie opwekken, zoals gezamenlijke zonnedaken. Per aanvraag wordt volgens de regeling uit 2018 maximaal 10.000 euro subsidie toegekend.

De belangstelling onder burgers om zelf duurzame energieprojecten op te zetten, neemt volgens de provincie nog steeds toe. Vanaf 2018 zijn al 114 subsidies verleend. Daarmee zijn verschillende laagdrempelige projecten voor inwoners opgezet, zoals het mobiliseren van een straat om collectief de woningen te laten isoleren en het gezamenlijk ontwikkelen van een zonnestroominstallatie op een pand in eigendom van de gemeente. Daarnaast wordt met de subsidie lokaal eigendom van duurzame energieprojecten gestimuleerd.

De burgercollectieven zijn volgens GS daarnaast ook belangrijk voor het creëren van draagvlak binnen de gemeente voor de energietransitie. Een afvaardiging van de coöperaties neemt ook actief deel aan de totstandkoming van de Regionale Energiestrategieën voor Noord-Holland Zuid en Noord-Holland Noord.

In Noord-Holland zijn circa 85 burgercollectieven die duurzaamheidsinitiatieven ontwikkelen. Omdat deze organisaties gerund worden door vrijwilligers is voldoende menskracht en expertise vaak een knelpunt. De subsidieregeling kan daarbij ondersteuning bieden. Er kan onder meer subsidie aangevraagd worden voor inhuur van deskundigen voor advies en realisatie van duurzaamheidsinitiatieven en voor training van vrijwilligers die een rol spelen bij de uitvoering van projecten.  De komende twee jaar stellen GS hier jaarlijks een bedrag van 500.000 voor beschikbaar. Per jaar mag een coöperatie twee aanvragen voor nieuwe projecten indienen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie