Afbeelding
Meerlanden

Meerlanden houdt Dag van de Moestuin op Goede Vrijdag

22 maart 2021 om 07:20 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Meerlanden houdt op Goede Vrijdag, 2 april, opnieuw een Dag van de Moestuin. Buurtmoestuinen, volkstuincomplexen en schooltuinen uit de regio waar Meerlanden GFT en Etensresten verwerkt, kunnen deze dag gratis MeerCompost laten bezorgen. 

Deze natuurlijke bodemverbeteraar maakt Meerlanden zelf in de Groene Energiefabriek van organisch keuken- en tuinafval (GFT en Etensresten) dat het afval- en grondstoffenbedrijf inzamelt bij huishoudens en bedrijven in de regio. Een goed moment aan het begin van de lente voor de tuinders om de bodem van hun moestuin nieuwe energie te geven met compost.

AANVRAGEN Moestuinders die in aanmerking willen komen voor maximaal 4 m3 MeerCompost kunnen uiterlijk 27 maart een e-mail sturen naar moestuinendag@meerlanden.nl. Daarin vermelden ze de naam van het complex of buurtinitiatief, de contactpersoon, het bezorgadres en de gewenste hoeveelheid compost. Maximaal 30 initiatieven komen in aanmerking voor de gratis MeerCompost, op volgorde van aanmelding. Meerlanden stort de compost met een vrachtwagen op goed te bereiken plekken.


ZELF GROENTEN VERBOUWEN POPULAIR Het idee voor deze actie ontsproot op de Landelijke Compostdag, waarop medewerkers van Meerlanden doorgaans in vijftien gemeenten gratis meer dan 50.000 zakken MeerCompost uitdelen. Zowel in 2020 als in 2021 is deze landelijke actiedag geannuleerd. Toch bleef onder moestuinders vraag naar de natuurlijke compost uit organisch keuken- en tuinafval en etensresten. Daarom besloot Meerlanden dit corona-proof evenement ook dit jaar toch door te laten gaan. “Moestuinieren is de laatste jaren steeds populairder. Sinds de coronacrisis heeft dit helemaal een vlucht genomen. Wat is ook mooier dan samen met je gezin of bijvoorbeeld klasgenoten je eigen groenten en fruit te telen en op te eten? Zo pluk je letterlijk de vruchten van het scheiden van GFT en Etensresten,” aldus Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden.


LOKALE VOEDSELKETEN SLUITEN Door op de Dag van de Moestuin in de vraag naar compost te voorzien sluit Meerlanden samen met bewoners en gemeenten de lokale voedselketen; van organisch afval opnieuw naar voedsel. Van GFT wordt compost gemaakt. Door dit toe te voegen aan de bodem stimuleert het de groei van groente en fruit op milieuvriendelijke manier. Na het oogsten – en natuurlijk het eten – van de gewassen kunnen de schillen, loof en klokhuizen in de GFT-afvalcontainer zodat er weer compost van gemaakt kan worden. Dit gebeurt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden door een combinatie van vergisting en compostering. Het eindproduct MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen en geschikt voor de moestuin.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie