D66 wil verduurzaming van woningen in Amstelveen versnellen.
D66 wil verduurzaming van woningen in Amstelveen versnellen. Foto gemeente Amstelveen

D66 Amstelveen overweegt invoering baatbelasting voor verduurzamen eigen woning

12 maart 2021 om 10:38 Natuur en milieu

AMSTELVEEN D66 Amstelveen verkent de mogelijkheid van invoering van een baatbelasting voor huiseigenaren die dat willen om verduurzaming van hun woning mogelijk te maken. Met de opbrengst van de baatbelasting helpt de gemeente inwoners investeringen te doen die nodig zijn voor het verduurzamen van hun huis. De huiseigenaar betaalt deze investering in maandelijkse termijnen terug met de besparingen op de energierekening.  De woning kan zo verduurzaamd worden zonder dat de woonlasten stijgen. 

Met deze maatregelen wil de partij verduurzaming van woningen in Amstelveen versnellen. “D66 wil de klimaatdoelen halen. Wij denken dat dat alleen haalbaar is als de energietransitie betaalbaar blijft en als woningeigenaren daarin zoveel mogelijk worden ontzorgd. Daarom denken wij aan de invoering van de zogenaamde baatbelasting,” aldus Maarten de Haan, burgerraadslid van D66 Amstelveen.

UITGEBREIDE TOETS Voordat tot inning van baatbelasting wordt overgegaan, moet er volgens het idee van D66 eerst een uitgebreide toets gedaan worden naar de duurzaamheidsmaatregelen die nodig zijn. Daarbij kan vastgesteld worden of deze inderdaad gaan leiden tot lagere energielasten en of de baatbelasting dus betaald kan worden door de besparing op de energierekening. Zo wordt geborgd dat de lasten voor huiseigenaren niet stijgen en zij hier financieel niet op achteruit gaan.

STICHTING Wanneer deze toets is uitgevoerd en de huiseigenaar akkoord gaat met het treffen van de verduurzamingsmaatregelen, wordt deze in werking gezet. De gemeente zet een stichting in die de kosten voor de maatregelen namens de gemeente dekt. Omdat het om een belasting gaat, gaan inwoners geen schuld aan. Bij een eventuele verhuizing blijft de belasting aan het huis vastzitten, waardoor de nieuwe bewoner die kosten op zich neemt.

EXPERTMEETING Op initiatief van D66 hebben alle fracties uit de gemeenteraad op 11 maart het idee van de baatbelasting besproken. Volgens Maarten de Haan bleek uit het gesprek in de raadscommissie Ruimte Wonen & Natuur enthousiasme voor het idee te bestaan. “Maar er zijn ook veel vragen. Daarom organiseren we binnenkort een meeting met experts en de commissie om het idee van de baatbelasting verder uit te werken”. De expertmeeting zal volgende maand plaatsvinden. Op basis van de uitkomsten uit de expertmeeting komt D66 met een verder uitgewerkt voorstel voor de invoering van de baatbelasting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie