De beste tijd om een haas te spotten is 's morgens vroeg of 's avonds in de schemering.
De beste tijd om een haas te spotten is 's morgens vroeg of 's avonds in de schemering. Edith Kuiper
Column IVN

Over hazen gesproken

13 maart 2021 om 10:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Hazen spotten? Doe het nu, in de polders in en rond Amstelveen. De meeste kans maak je ‘s morgens vroeg of ‘s avonds bij schemering, want hazen zijn vooral ‘s nachts actief.

Haas of konijn? Ja, ze lijken op elkaar, vooral vanwege hun grijze of geelbruinige vacht. Nee, ze lijken niet op elkaar, want met zijn 3 tot 5 kilo’s aan gewicht is een haas ongeveer twee keer zo zwaar en groot als broer konijn. Het haas heeft langere voorpoten en rent daarmee veel harder dan het konijn. Vooral als hij er als een haas vandoor gaat, haalt hij wel tot 65 km per uur. In zo’n vluchtsprint kunnen hazen plots in een hoek van 90 graden van richting veranderen, zodat een belager snel het nakijken heeft. Daarnaast kenmerkt het haas zich door zijn lange oren met zwarte punt. Oren die, niet geheel verwonderlijk, ‘lepels’ worden genoemd.

Ook in leefwijze is er verschil: konijnen maken en bewonen ondergrondse holen. Hazen hebben ‘legers’, platte stukjes grond tussen planten die een natuurlijke muur vormen tegen de wind. Ze maken meerdere van die legers, zodat ze bij iedere windrichting beschut hun ochtend- en middagdut kunnen doen. En tot slot tref je hazen vooral in weilanden aan en konijnen in meer hoger begroeide biotopen zoals een bos, park of tuin.

MOER ACHTERNA Hazen eten grassen, kruiden en akkerbouwproducten als graan, maïs, klaver en aardappelen. Ze brengen hun tijd meestal in hun hazenuppie door, maar in de paartijden ’s winters zie je ze ook in gezelschap van één of meerdere soortgenoten. Het meest opvallende hazengedrag is in het voorjaar het rammelen tussen de rammen, de mannetjeshazen. Staand op hun achterpoten geven ze elkaar er met hun voorpoten boksend van langs. Dat in de hoop een moer, een vrouwtjeshaas, voor zich te winnen.

Ander opvallend gedrag is als meerdere hazen achter elkaar aan door de wei sjezen. Eén of meerdere rammen zitten dan een moer achterna. U weet wel waarom. Is de moer niet gediend van de amoureuze avances van een ram, dan is ze niet vies van een potje boksen om hem van zich af te slaan. Gaat het feest toch door, dan worden een week of zes later de jonge haasjes geheel behaard en al met de ogen open geboren. Dat herhaalt zich vervolgens nog drie keer voordat de zomer ten einde is. Moeren werpen in totaal zo’n elf kleine haasjes per jaar. Daarvan blijven er slechts twee tot vier leven, want voor hazen ligt gevaar altijd op de loer. Ik wens u alvast een prettige paashaas.

Tekst en foto van IVN-lid Edith Kuiper

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie