Het Amsterdamse Bos.
Het Amsterdamse Bos. Joop Touw

Amsterdamse Bos start met verwijderen overbodige paden ten oosten van Ringvaart

16 februari 2021 om 14:16 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bos start eind februari met de uitvoering van een van de ambities uit het net nieuwe Bosplan: meer ruimte voor de natuur. In het gebied tussen de Ringvaart en de Nieuwe Meerlaan ten zuiden van de A9 worden overbodige en parallelle paden verwijderd. Zo ontstaat een groter stuk aaneengesloten bos waar de natuur de ruimte krijgt.

Om de natuur en bezoekers zo min mogelijk tot last te zijn, worden de werkzaamheden opgeknipt. Het zwaarste werk, het verwijderen van de paden in het nieuwe grote bosgebied en het aanvullen met geschikte grond, vindt vóór het broedseizoen plaats. Na het broedseizoen wordt een pad dat behouden blijft, opgeknapt. Eind oktober moet het werk gereed zijn.

ESSEN-IEPENBOS Op de oude paden komt beplanting die past bij het gebied. Een klein deel van dat gebied bestaat uit droog essen-iepenbos. Daar past beplanting bij  zoals wilde kardinaalsmuts, hazelaar, vogelkers, maar ook haagbeuk, beuk, fladderiep en zomerlinde. Een groot deel van de oude paden wordt beplant met hondsroos, sleedoorn, wegedoorn, gelderse roos en eenstijlige meidoorn. Deze soorten passen bij het gemengd essen-iepenbos en eiken-haagbeukenbos.

BIODIVERSITEIT Essen-iepenbossen en eiken-haagbeukenbossen zijn volgens het bosbeheer relatief rijke bosecosystemen die zorgen voor een hoge biodiversiteit. De nieuwe beplanting zal waarschijnlijk een geschikte vestingsplaats bieden voor de bosereprijs, grote keverorchis, kleine kaardebol, tongvaren en lievevrouwebedstro. Het bsiobeheer dat ook de appelvink, boomklever, kleine bonte en groene specht zich hier gaan vestigen.

De grond die gebruikt wordt om de paden mee op te vullen is afkomstig uit een depot met grond uit het bos dat naast het projectgebied ligt. Dit hergebruik van grobd beperkt de CO2-uitstoot door vrachtvervoer. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie