Afbeelding
Pixabay

AVA wil subsidieregeling voor regentonnen

16 december 2020 om 13:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Actief voor Amstelveen dient voor de gemeenteraadsvergadering van vanavond, 16 december, een motie in voor de subsidiering van regentonnen. 

Afgelopen zomer was het weer raak, meldt AVA: tijdens warme dagen werd veelvuldig gebruik gemaakt van drinkwater voor besproeien van tuinen, wassen van auto’s en vullen van zwembaden. Ook door het thuiswerken vanwege de coronacrisis werd meer drinkwater gebruikt. En de verwachting is dat de zomers door klimaatverandering nog warmer gaan worden. 

‘Het is daarom belangrijk om voorzichtig om te gaan met ons drinkwater en dit zo weinig mogelijk te gebruiken voor doelen waar ook ander water voor gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld regenwater. Als je dat in een regenton opvangt en gebruikt voor tuinbewatering kan je zomaar 7.000 liter drinkwater per jaar besparen’, denkt de partij. Naar verwachting ontstaan door de klimaatverandering ook vaker forse hoosbuien. ‘Dat geeft steeds meer overlast omdat het riool en de grond die hoeveelheid regenwater niet kan verwerken. Verstening van tuinen speelt daarin ook een rol.’ Aanschaf van een regenton kan hierbij ook helpen, aldus AVA. De partij pleit er daarom voor om op korte termijn een subsidieregeling voor regentonnen in het leven te roepen. Dat geeft inwoners een impuls om een regenton aan te schaffen. ‘Daardoor kunnen we allemaal helpen de problemen van drinkwatertekort en wateroverlast te verminderen’, aldus Actief voor Amstelveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie