De Hoornsloot gezien vanaf de Emmakade.
De Hoornsloot gezien vanaf de Emmakade. Google Streetview

Aanleg natuurvriendelijke oever langs de Hoornsloot aan Emmakade

14 november 2020 om 14:02 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De beschoeiing langs de Hoornsloot ter hoogte van de Emmakade is op leeftijd en aan vervanging toe. Het Amsterdamse Bos legt tussen 16 november en 18 december een  natuurvriendelijke oever aan die ook beter bestand is tegen weersinvloeden. Gemeente Amstelveen voert in deze periode werkzaamheden uit aan de andere oever (zijde Emmakade).  

Omdat de huidige beschoeiing niet meer grond- en waterdicht is spoelt grond van de oever en waterkering weg. Dit is geen wenselijke situatie. De nieuwe oever wordt natuurvriendelijk gemaakt. Onder water, op twee meter uit de huidige oever, komt een beschoeiing van houten schotten. De ruimte tussen de schotten en de huidige oever wordt aangevuld met grond. Deze oeverzone is belangrijk voor planten en dieren. Libellen en vissen zetten hier hun eieren af, amfibieën worden er groot en waterplanten voorzien het water van zuurstof.

Omdat de Hoornsloot in verbinding staat met het water van de Amstelveense Poel sluit deze inrichting ook goed aan bij de gezamenlijke doelstelling van het hoogheemraadschap van Rijnland, gemeente Amstelveen en gemeente Amsterdam om de waterkwaliteit van de Amstelveense Poel te verbeteren.

De aanleg van de beschoeiing zal enkele weken in beslag nemen. Het werk start vanaf 16 november en is naar verwachting 18 december afgerond. Het voet- en fietspad langs de Hoornsloot wordt tijdens de uitvoering gefaseerd afgesloten om grond aan te kunnen voeren. Het Amsterdamse Bos blijft vanaf de Emmakade bereikbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie