De gemeente wil wateroverlast door extreme buien in de toekomst voorkomen.
De gemeente wil wateroverlast door extreme buien in de toekomst voorkomen. Gemeente Amstelveen

Proef met tegelophaalservice in Westwijk Zuidoost om tuinen regen- en hitteproof te maken

17 oktober 2020 om 14:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Inwoners van Westwijk Zuidoost kunnen meedoen aan een proef die hen moet stimuleren om tegels uit tuinen te halen en deze zo groener en meer waterdoorlatend te maken. De gemeente haalt de weggehaalde tuintegels gratis op. De actie vindt plaats in de nieuwbouwwijken tussen Bovenkerkerweg en de spoorlijn.

Inwoners die mee willen doen, moeten zich aanmelden tussen 21 en 28 oktober. Ze kunnen dan op 1 november na 17.00 uur gratis aanbieden op gemarkeerde plekken. Op maandag 2 november worden de tegels door de gemeente opgehaald en klimaatneutraal verwerkt. Als de actie in Westwijk Zuidoost een succes blijkt willen de gemeente de tegelservice in heel Amstelveen aanbieden.  

KLIMAATVERANDERING De tegelophaalservice is onderdeel van het programma voor de Klimaatweken in Amstelveen. De proef wordt gehouden als onderdeel van de aanpak om de kwetsbaarheid van Amstelveen voor de gevolgen van de klimaatverandering te verminderen. Een plan hiervoor gaat binnenkort naar de gemeenteraad. Hierin staat wat gedaan kan worden tegen hittestress en het voorkomen van natte kelders bij grote regenbuien. Ook staan twee projecten in de startblokken om straten zo in te richten dat ze hierop berekend zijn. Maar met enkel aanpassingen in de openbare ruimte blijft Amstelveen kwetsbaar bij extreme hitte of zware buien. Daarom doet de gemeente een beroep op woningeigenaren en bedrijven om ook op privé percelen aanpassingen te doen.

ERVARING OPDOEN “De gemeente moedigt inwoners met deze actie aan te kiezen voor meer groen in de tuin. Het wordt steeds warmer en de regenbuien worden steeds extremer. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat regenwater in de grond kan zakken. Een groene tuin neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. Een versteende stad blijft langer warm en het regenwater kan lastig worden opgenomen. Met deze proef willen we ervaring opdoen,”” aldus wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid). “Inwoners kunnen ook buiten deze proef hun tuin vergroenen door tegels te vervangen door groen. Dit kan bijvoorbeeld ook door het aanleggen van een geveltuintje of een groen dak.”

AANMELDEN Inwoners in Westwijk Zuidoost ontvangen binnenkort een flyer in de brievenbus met uitleg over de actie. Ze kunnen zich vanaf 21 oktober tot uiterlijk woensdag 28 oktober aanmelden via amstelveenrainproof.nl. Op zondag 1 november vanaf 17.00 uur kunnen de inwoners de tegels inleveren op de gemarkeerde plekken op de hoek van de straat. Alle tuintegels (behalve natuursteen) en gebakken klinkers worden opgehaald. Iedereen die meedoet ontvangt een leuke attentie voor in de tuin aan de deurknop op maandag 2 november.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie