Een eerdere editie van de compostdag in Amstelveen.
Een eerdere editie van de compostdag in Amstelveen. Gemeente Amstelveen

Gratis compost als bedankje voor scheiden GFT-afval

2 oktober 2020 om 15:20 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Inwoners van Amstelveen kunnen zaterdag 10 oktober vanaf 8.30 uur gratis zakken compost ophalen bij de gemeentewerf op bedrijventerrein Legmeer. De gemeente bedankt hiermee haar inwoners voor het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Per persoon zijn er vier gratis zakken compost à 20 liter te verkrijgen. De gemeente raadt belangstellenden vanwege het coronavirus aan om zoveel mogelijk met de auto te komen. Inwoners kunnen in de auto blijven zitten.  

“We zien dat de hoeveelheid ingezameld GFT de afgelopen jaren toeneemt en zelfs is verdubbeld,”vertelt wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer). “Bij de introductie van de groene (mini)container in 2009 werd er 22 kilo GFT per persoon ingezameld. Dit is vorig jaar inmiddels gestegen tot bijna 50 kilo per persoon.” Ingezameld GFT gaat naar afvalverwerkingsbedrijf De Meerlanden dat het verwerkt tot onder andere groen biogas, compost en warmte. Het compost uit de zakke die op 10 oktober worden uitgedeeld, kan gebruikt worden als voedingsstof voor de bodem van tuinen.  

ZAADMATJE Omdat op 10 oktober ook de Nationale Klimaatweken van start gaan waar Amstelveen ook aan meedoet, krijgen de eerste 400 bezoekers naast gratis compost ook een zaadmatje aangeboden. Dit symbolische zaadmatje dient ter vervanging van een tegel in de tuin. Een tuin met minder tegels zorgt ervoor dat het regenwater beter kan worden afgevoerd en er minder hitte wordt vastgehouden. Door klimaatverandering is de verwachting dat hoosbuien en hittegolven steeds meer toe gaan nemen. Het advies van de gemeente is; tegel eruit, zaadmatje erin en afdekken met een laagje compost.

LEGITIMATIEBEWIJS Tijdens de actie reiken medewerkers ook gratis doorzichtige plastic zakken uit voor het sorteren van plastic verpakkingsmateriaal, metaal/blik en drankkartons (PMD). Belangstellenden voor de compost-uitdeelactie moeten op 10 oktober een legitimatiebewijs  meenemen. Het adres van de gemeentewerf is Langs de Werf 10 (bedrijventerrein Legmeer).


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie