Afbeelding
Nicole Bodewes

Opschoondag 2020 in Amstelveen: veel mondkapjes en rubber handschoenen

22 september 2020 om 10:38 Natuur en milieu

AMSTELVEEN In Amstelveen gingen zaterdag, op World Clean up Day, honderd bewoners de wijk in om zwerfvuil te verzamelen. In opdracht van de gemeente organiseerde Jacqueline Quarles op 7 locaties een opruimactie. Van 10 tot 12 uur werden ruim honderd zakken met zwerfafval gevuld.

“Zwerfafval zorgt voor ergernis,” aldus wethouder Floor Gordon. Zij opende de actie bij wijkcentrum Pluspunt. “Hoe schoner de omgeving, hoe veiliger we ons voelen. Een schone stad blijft ook langer schoon. De gemeente werkt hier dagelijks hard aan.” Samen met bewoners en raadsleden van D66 haalde ze die morgen een flink aantal zakken zwerfvuil op.
Naast bewoners en politici zetten zich ook andere partijen in voor deze dag, onder wie jonge ondernemers van het JCI Amstelland netwerk, scholieren, coördinatoren en wijkcentrum beheerders en winkelpersoneel van Albert Heijn. Deze laatste trakteerden de deelnemers in alle 7 wijken op taart.
“We hadden het gevoel dat er dit jaar minder zwerfvuil lag dan andere jaren”, berichtte de coördinator van locatie Groenhof (De Bolder). “Evenals vorige jaren werden er veel bierblikjes opgehaald en lege sigarettenpakjes. Maar het nieuwe zwerfvuil waren mondkapjes en rubber handschoenen.” De samenwerking van bewoners met fractieleden van Burgerbelangen Amstelveen en de beheerder van De Bolder werd als erg prettig ervaren.
“We hadden uiteindelijk twaalf opruimers en de opbrengst viel wat tegen”, was ook het gevoel bij Wijkcentrum Westend. “Wat een schone wijk! Minder vuil dan andere jaren.”
Op de Catharina van Clevelaan (Villa Randwijck) was met achttien deelnemers de opbrengst groter. Diverse fietswielen werden tussen de struiken uit gevist. Vanuit locatie Bloeyende Wijngaerd (Wijkcentrum Alleman) vulden negentien bewoners en leden van GroenLinks veel vuilniszakken, evenals bij Orion (De Meent). Daar haalden de deelnemers genoeg zwerfafval op om een aanhangwagen mee te vullen.
In het Stadshart haalden leden van de Partij voor de Dieren op eigen initiatief veel zwerfafval op. Zij doen dit maandelijks. Ook op de Bovenkerkerweg en op andere locaties startten bewoners hun eigen opschoonacties.
Vanuit Buurtkamer Keizer Karelpark voegde het jonge ondernemers netwerk JCI Amsterdam - Amstelland zich bij het bewonersinitiatief. “Hier verzamelde iedere deelnemer in 2 uur tijd zo’n 1,5 vuilniszak vol met blikjes, plastic en glazen flesjes, snoeppapiertjes, chipszakken, mondkapjes, handschoenen, sokken, peuken en ballen”, aldus David Zuilhof van het JCI. “Amstelveen is een stuk schoner”, laat David weten, “hopelijk kunnen we het samen zo houden, dat is goed voor ons milieu en ziet er ook fijn uit.”

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie