Blauwalg in Ouderkerkerplas.
Blauwalg in Ouderkerkerplas. Groengebied Amstelland

Zwemverbod Ouderkerkerplas door blauwalg

14 september 2020 om 16:40 Natuur en milieu

OUDERKERK Vanaf vrijdag 11 september geldt op het zandstrand aan de Ouderkerkerplas een zwemverbod. De grote hoeveelheid blauwalg maakt dat zwemmen onverantwoord is vanwege kans op ziek worden.

Borden bij het strand geven het verbod aan. Dit verbod duurt in elk geval tot dinsdag 15 september en mogelijk ook nog voor woensdag 16 september.

Omgevingsdienst Noord-Holland Noord controleert regelmatig de zwemwaterkwaliteit van de plas. Op 8 september merkten zij een grote overschrijding van blauwalg. Het warme weer van de afgelopen periode samen met de harde wind richting het strand waren de boosdoener.

De drie waarschuwingsborden geven aan dat er een zwemverbod is voor het strand. Blauwalg zorgt voor een risico van de gezondheid van de zwemmers. Het verbod betekent ook dat de toezichthouders of groene boa’s van Groengebied Amstelland een boete mogen geven als iemand toch gaat zwemmen.

HERBEMONSTERING De controleur neemt maandag een nieuw monster waarvan dinsdag of woensdag aanstaande de uitslag volgt. Tot die tijd blijft het zwemverbod geldig. Als alles weer in orde is, halen zij de waarschuwingsborden weer weg.

ALTERNATIEVE ZWEMPLEKKEN “Misschien was je juist van plan om de aankomende dagen een duik te nemen in de Ouderkerkerplas. Het wordt mooi weer en dan is een zwemverbod niet leuk. Wil je toch graag zwemmen, overweeg dan naar één van de andere zwemlocaties te gaan in Groengebied Amstelland. Het kan bij de Hoge Dijk, de Waterspeelplaats in het park of bij strand Zuidoever aan de Gaasperplas“, aldus een woordvoerder van Groengebied Amstelland.

Check zelf de zwemwaterkwaliteit in je omgeving op www.zwemwater.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie