Schotse Hooglanders.
Schotse Hooglanders. Joop Touw

Wandelen langs nat rietland en droog grasland in het Schinkelbos

17 juli 2020 om 08:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De maandelijkse IVN-rondwandeling met natuurgids kon vanwege corona niet doorgaan. Voor wie toch de wandeling wil maken, staat er nu een beschrijving op de website van het IVN Amstelveen. Deze keer gaat de route door het Schinkelbos. De afstand van ongeveer 2 kilometer is met gemak in anderhalf tot twee uur te lopen. 

In de vorige eeuw lag onder de rook van Schiphol een veenweidegebied met grazende koeien, de Schinkelpolder. In 1999 is dit gebied toegevoegd aan het Amsterdamse Bos, als compensatie voor de bebouwing van de 'Vietnamweide', waar in de jaren '70 de Vietnam-demonstraties plaatsvonden. Hoewel het een aanvulling was op het Amsterdamse Bos bleef toch de oorspronkelijke naam behouden. Het Schinkelbos ligt ten zuiden van de Bosrandweg, wordt aan het westen en zuiden begrensd door de Ringvaart en de Mr. Jac. Takkade en aan de oostkant door de Rietwijkeroordweg. 

Het Schinkelbos geeft 20 jaar later een indruk hoe het Amsterdamse Bos er in de beginjaren moet hebben uitgezien: een halfopen landschap met struiken, boomgroepen en open water. De open gedeelten zijn ’s zomers een bloemenzee waar vlinders en andere insecten op afkomen. De combinatie van nat rietland en droog grasland maakt het geschikt als leefgebied voor kleine zoogdieren als noordse woelmuis en waterspitsmuis. Ook is het een rijk vogelgebied. De natuur kan hier haar vrije gang gaan. Grote grazers als de Schotse Hooglanders zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit. Het waterpeil is verhoogd en wordt beheerd in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Het Schinkelbos is vooral belangrijk als ecologische verbindingszone tussen het Amstelland, Spaarnwoude en de Westeinderplas. Via de zogenaamde Groene AS kunnen planten en dieren zich verplaatsen naar andere leefgebieden.

Er is een doorgaand fietspad en er zijn wandel- en natuurpaden. Omdat de wandeling van het IVN grotendeels over ongelijke, soms modderige paden loopt is hij minder geschikt voor kinderwagen, rollator of rolstoel. In het Schinkelbos lopen behalve de Schotse Hooglanders ook Exmoor-pony’s. Deze dieren moeten schuw blijven en daarom mogen ze niet door wandelaars worden benaderd. De afstand tot de dieren moet minimaal 20 meter zijn en het is zeker onverstandig om ze te aaien of te voeren. 

De wandeling begint op de parkeerplaats aan de zuidkant van de Bosrandweg, in de buurt van de rotonde bij de Bosrandbrug. De beschrijving van de wandeling is gemaakt voor de maand juli; in augustus zijn sommige beschreven planten uitgebloeid en andere planten in bloei gekomen. 

Hoe werkt het? Op de website van IVN Amstelveen kan deze rondleiding worden gedownload. Lezen op telefoon of tablet kan ook. De PDF bestaat uit de beschrijving, een routekaartje en een bloemen zoekkaart. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie