Wethouders Floor Gordon en Laurens Ivens planten een amandelboom bij de presentatie van het Bosplan.
Wethouders Floor Gordon en Laurens Ivens planten een amandelboom bij de presentatie van het Bosplan. GEORGE MAAS

Nieuw Bosplan wil balans brengen tussen natuur en recreatie in Amsterdamse Bos

4 juni 2020 om 15:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Amsterdam en Amstelveen hebben vandaag gezamenlijk het 'Bosplan 2020-2030' gepresenteerd. Het plan met de titel 'Onderweg naar 100 jaar Amsterdamse Bos' wil een goede balans tot stand brengen op gebied van natuur en recreatie in het bos. Er komen jaarlijks zo’n 6 miljoen bezoekers in het Amsterdamse Bos.  Omdat het steeds drukker is geworden met verschillende gebruikers, wordt het in zones opgedeeld voor natuur, rust en activiteiten.  

Het Amsterdamse Bos is eigendom van Amsterdam, maar ligt vrijwel geheel op grondgebied van Amstelveen. Wie waarover gaat is soms lastig uitleggen, daarom versterken beide gemeenten de samenwerking ten aanzien van het bos. 

ONDERHOUD Om ook de toekomstige generaties van het bos te kunnen laten genieten, wordt er allereerst gezorgd voor het beschermen en versterken van de natuurwaarde van het bos. Ook wordt er meer geïnvesteerd in het onderhoud. Verder komt er een divers aanbod aan recreatie, dat moet passen bij de verschillende behoeften van de bezoekers. Het kan dan gaan om een voedselbos, stadslandbouw, horeca, natuureducatie, hondenspeelplaatsen of ruimte om te sporten. 

TOENEMENDE DRUK “Voor Amstelveners is het bos een belangrijke plek om te sporten, de hond uit te laten en te spelen. De bezoekersaantallen van het bos stijgen, ook vanuit Amsterdam en de omgeving. Met die toenemende druk is het belangrijk keuzes te maken. Alleen door te kiezen, kunnen zowel de vertier- als rustzoekers van het bos blijven genieten," aldus de Amstelveense wethouder Floor Gordon (Openbare Ruimte en Groen). "Het is goed dat we daarbij oog hebben voor de natuurwaarde van het bos. Het afgelopen jaar hebben we bijzonder prettig met Amsterdam en de bosorganisatie samengewerkt aan dit Bosplan. De balans tussen natuur en recreatie is daarin een belangrijk uitgangspunt. Dit maakt het een Stadsbos van de toekomst.”

RUST EN NATUUR Het Amsterdamse Bos is vanaf 1934 aangelegd als gebruiksbos, maar is inmiddels ook een belangrijk natuurgebied in de regio. Door het natuurvriendelijke beheer van het bos leven er veel verschillende planten en dieren en met het grote aantal bomen speelt het een grote rol in het opvangen van stikstof. “Het Amsterdamse Bos is een prachtige plek voor de dieren en de bezoekers en dat moet zo blijven," stelt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Openbare Ruimte en Groen). "We zien dat steeds meer mensen het bos weten te vinden en met dit plan zorgen we ervoor dat er toch meer ruimte komt voor rust en de natuur, zodat het Amsterdamse Bos ook echt een bos blijft.”

Om de toestroom van bezoekers beter te kunnen reguleren wordt er gezorgd voor toegankelijke entrees en betere bereikbaarheid voor fiets en openbaar vervoer. Autogebruik wordt juist ontmoedigd: sluipverkeer door het Bos wordt geweerd.

INSPRAAK Bewoners van Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer kunnen tot 30 juli reageren op het plan, waarna het in de gemeenteraden van Amsterdam en Amstelveen wordt vastgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie