De bloeiende kersenbloesems trekken jaarlijks veel bezoekers.
De bloeiende kersenbloesems trekken jaarlijks veel bezoekers. Gemeente Amstelveen

Kersenbloesem Amsterdamse Bos bijna in bloei

6 maart 2020 om 14:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Nog een weekje wachten en dan is het zo ver. Dan staan waarschijnlijk de kersenbloesems in het Amsterdamse Bos in bloei, dat verwacht de boswachter van het bos. De kersenbloesem kent een bloeiperiode van ongeveer twee weken, afhankelijk van wind en neerslag. Het kersenbloesempark trekt tijdens de bloeiperiode jaarlijks veel bezoekers. De gemeente heeft voorbereidingen getroffen om de bezoekersstroom in goede banen te leiden. 

"Wanneer de bomen precies in bloei staan is ieder jaar de grote vraag. Maar de verwachting is dat half maart de kersenbloesem weer in bloei staat. Om het kwetsbare park niet teveel te belasten, geeft de gemeente meer aandacht aan de gehele bloeiperiode. Dat moet bijdragen aan een betere spreiding van bezoekers. Een aanrader is om het park doordeweeks te bezoeken dan is het rustiger. Door het warme weer staan de bomen ongeveer een maand eerder in bloei staan dan de afgelopen jaren. Het bloesempark is vrij toegankelijk," aldus wethouder Floor Gordon

LOPEN OF FIETSEN De gemeente roept bezoekers op om bij voorkeur lopend of op de fiets te komen vanwege beperkte parkeermogelijkheden. Voor fietsen worden fietsparkeerplekken ingericht. Fietsers worden verzocht daar hun fietsen neer te zetten en het groen en de beplanting te ontzien.

BEPERKTE PARKEERGELEGENHEID Wie toch met de auto komt, moet rekening houden met zeer beperkte parkeergelegenheid. Bij het park zelf is geen parkeerplek. Parkeren kan bij de P-lus van de dagcamping en bij het bosbeheerkantoor Het Genie in het Amsterdamse Bos en in het weekend ook op de parkeerplaatsen bij het Raadhuis en de Doorweg. Van daaraf kan verder naar het park gelopen worden. Tijdens de volle bloeiperode van de bloesems is het ook mogelijk om te parkeren op het terrein Land van Bosse (alleen in het weekeinde achter de slagboom) in het Amsterdamse Bos). Daarvandaan is het circa  15 minuten lopen naar het Bloesempark.

Scooters en motoren kunnen gestald worden op tijdelijke verharding langs de  Burgemeester A. Colijnweg ter hoogte van het verlengde van de Bleekerskade. Parkeren van auto's of motoren in de bermen of op/langs de weg is niet toegestaan. Daartegen zal worden opgetreden. 

PARKEERPLAATSEN GEHANDICAPTEN Voor gehandicapten worden langs de Burgemeester A. Colijnweg 4 (tijdelijke) gehandicaptenparkeerplaatsen gerealiseerd op de hoogte van de Bleekerskade. Deze zijn bestemd voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart.

AFVAL OPRUIMEN Honden zijn vanwege de drukte niet toegestaan in het park van 1 maart tot 1 oktober. Verder verzoekt de gemeente bezoekers om hun afval op te ruimen en om afval mee naar huis te nemen als de afvalbakken vol zijn, neem het dan mee naar huis.

JAPANSE VROUWEN De kersenbloesembomen die in het park staan zijn in 2000 door de 'Japanese Women's Club' geschonken aan de gemeente in verband met de goede handelsrelatie. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Bloemen en de natuur hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem ('Sakura') staat voor een nieuw begin en verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven. Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. In Japan is het een traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie