Het planten van de bollen in het Amsterdamse Bos.
Het planten van de bollen in het Amsterdamse Bos. Amsterdamse Bos
PREMIUM

Amsterdamse Bos verklaart oorlog aan eikenprocessierups

19 december 2019 om 11:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bos heeft de oorlog verklaard aan de eikenprocessierups, die afgelopen zomer veel overlast heeft gegeven voor de bezoekers van het Bos. Dinsdag zijn maar liefst een half miljoen bloembollen geplant die bedoeld zijn voor het lokken van diverse natuurlijke vijanden van de rups.

De bollen zijn geplant aan weerszijden van de Grote Speelweide: aan de kant van het Bostheater en rondom het kunstwerk Stèle van Ulrich Rückriem. Het gaat om een mengsel van bollen met onder meer sneeuwklokjes en wilde hyacinten. Ook bij de Boswinkel worden bollen geplant. De met de bollen te lokken dieren zijn onder meer lieveheersbeestjes en sluipwespen, die dol zijn op de eitjes waar de rups uit komt. In de eerste fase van zijn leven is de rups vervolgens een smakelijk maaltje voor de eikenblindwants, spinnen en het Aziatisch lieveheersbeestje. Wanneer de rups groter is geworden, dan is hij zeer in trek bij de koekoek, spechten, roofinsecten, hoornaars en vleermuizen.

MEZEN Koolmezen en pimpelmezen lusten de eikenprocessierups sowieso graag en daarom komen er in het Bos ook driehonderd extra mezenkastjes. Een ander bestrijdingsmiddel zijn aaltjes. Dat zijn microscopisch kleine diertjes die het lichaam van de rups binnendringen, waarna die zijn eetlust verliest. Hij stopt met eten en gaat vervolgens dood. De aaltjes worden verspreid op diverse plekken in het Bos: bij de camping, de dagrecreatie, de Eikenlaan, Fun Forest, de hoofdingang met de Boswinkel, de ingang Kleine Noorddijk, het Groot- en Klein Kinderbad, de Zonneweide, de Grote Speelweide en de sportvelden.

De boswachters volgen het effect van de maatregelen nauwlettend. Het gaat er vooral om de rupsen uit te schakelen voordat zij hun jeukverwekkende brandharen ontwikkelen.

Amstelveens Nieuwsblad start binnenkort met Amstelveens Nieuwsblad Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende periode publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie