Meindert Schut en stadsdichter Matthijs den Hollander tijdens een speciale editie van BV Amstelveen.
Meindert Schut en stadsdichter Matthijs den Hollander tijdens een speciale editie van BV Amstelveen. Naomi Heidinga

Duurzame toekomst Amstelveen: sedumdaken, zonnepanelen en robots

11 oktober 2019 om 14:11 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De tweede editie van de Dag van de Duurzaamheid in Amstelveen vond donderdag 10 oktober plaats. Voor ruim driehonderd kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool was er overdag een programma in P60; volwassenen konden 's avonds in de Schouwburg terecht. Daar was een duurzaamheidsmarkt, waar inwoners zich konden laten informeren over bijvoorbeeld sedumdaken en zonnepanelen. Na een speciale editie van BV Amstelveen nam futurist Richard van Hooijdonk het publiek mee naar de duurzame en innovatieve wereld van morgen. Daarin speelt technologie een hoofdrol. Maar hoe zetten we die technologie op de juiste manier in? 

Stof tot nadenken, dat gaf de Dag van de Duurzaamheid zeker. Bijvoorbeeld over het enthousiasme van de kinderen in P60. Zij kregen tijdens het programma speciale boodschappen van André Kuipers en de Amstelveense dj Martin Garrix, die met luid gejuich werden ontvangen. Duurzaamheid is voor deze kinderen geen containerbegrip, maar een vanzelfsprekendheid, aldus wethouder Floor Gordon. Ook mensen die hun woning willen verduurzamen, hadden na het bezoek van de kraampjes op de duurzaamheidsmarkt genoeg om over na te denken. Zonnepanelen, een sedumdak: wat zijn de mogelijkheden?

Een sedumdak heeft een koelend effect en biedt voedsel aan bijen en hommels

GROEN DAK Zonnepanelen zijn inmiddels al vrij gewoon, een groot aantal Amstelveners heeft al panelen op het dak. Een sedumdak is minder ingeburgerd, terwijl zo'n dak allerlei voordelen biedt. Niet voor niets heeft de gemeente een aantrekkelijke subsidieregeling voor groene daken. De interesse begint echter te komen, merkt Jan Mossel, van Sedumworld. "Een sedumdak heeft een koelend effect," aldus de ondernemer. "In de zomer kan de temperatuur op een dak van bitumen oplopen tot zo'n 80 graden, terwijl een sedumdak niet warmer dan 25 graden wordt. Het dak biedt voedsel aan bijen en hommels. En, wanneer op grotere schaal groene daken worden aangelegd, wordt fijnstof en CO2 afgevangen. Een groen dak heeft bovendien een geluiddempende werking." Bang dat een sedumdak te zwaar is voor de constructie van de woning, hoef je met zijn systeem niet te zijn, aldus de ondernemer. "Je hebt grofweg twee typen sedumdaken: een met aarde en een op basis van steenwol. De laatste is veel lichter: in plaats van 70 tot 80 kilo per vierkante meter gaat het om 45 kilo. Voor deze tweede variant is de vuistregel: wanneer je op het dak kunt staan, is het sterk genoeg voor een sedumdak."

EIGEN HAARD Ook woningcorporatie Eigen Haard was met een kraampje aanwezig. "We laten zien wat we doen op het gebied van verduurzaming," aldus een medewerker. "We pakken als het ware de woning in door overal isolatie aan te brengen: in de gevel, onder de vloer en in het dak. Daarnaast kunnen zonnepanelen worden toegepast. Voor ons is verduurzamen belangrijk, maar dat geldt ook voor betaalbaar wonen." Stel dat huurders graag hun huis willen verduurzamen, kan dat dan? "Dat ligt eraan wat ze willen. We kijken in elk geval naar de mogelijkheden. We werken samen met een aantal leveranciers, zelf kiezen welke panelen op het dak komen is lastiger."

TALKSHOW Tijdens een speciale editie van de talkshow BV Amstelveen kwamen onder meer verschillende ondernemers aan het woord, die vertelden over hun stappen op duurzaamheidsgebied. Zo wordt door Loogman een wasinstallatie uit Duitsland gehaald om te kunnen besparen op het waterverbruik. Daarmee gaat het gemiddelde waterverbruik per auto van 90 liter terug naar zo'n 50 liter. Nestle vertelde over de inzameling van Nespresso cups. Deze cups zijn gemaakt van aluminium en dat leent zich prima om te worden hergebruikt. Inleveren van de cups kan onder meer in de winkel. Volgens wethouder Floor Gordon is Amstelveen op de goede weg wat betreft afvalscheiding, al kan het nog beter. "We zitten nu op 56 procent afvalscheiding." Ze deed een oproep aan ondernemers om mee te denken over verpakkingsmaterialen. "De meeste plastic zakjes worden maar één keer gebruikt en ook nog eens voor maar een heel korte periode." 

FUTURISTTussendoor was er een quiz, waarbij vragen gesteld werden als 'hoeveel vierkante kilometer aan groene daken is afgelopen jaar aangelegd in Amstelveen?'(antwoord: 1,6 vierkante kilometer). Slotstuk was een lezing van futurist Richard van Hooijdonk, die het publiek meenam op reis naar de toekomst. In sneltreinvaart behandelde hij verschillende technologische ontwikkelingen en de implicaties van deze ontwikkelingen. De techniek kan een enorm hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld voor opsporingsdiensten, maar hoe zit het met de privacy? Ook op medisch gebied is er een wereld te winnen dankzij de technologie. Blinde mensen weer laten zien, kanker bestrijden met nanobots en mensen zonder arm of been voorzien van een bionisch ledemaat: het kan straks allemaal. Met de voortschrijdende techniek komen esthetische vragen op die gaan over in hoeverre we bijvoorbeeld mogen ingrijpen in het leven  - krijgen we straks designerbaby's? 

ROBOTS Robots hebben de potentie om ons veel werk uit handen te nemen, liet Van Hooijdonk zien. Vooral bij repeterende handelingen. Dat betekent echter dat straks hele beroepsgroepen overbodig zijn. Wat gaan deze mensen doen? De technologie levert anderzijds ook nieuwe banen op. Denk bijvoorbeeld aan ethische hackers, die kijken of systemen waterdicht zijn. In ons huidige onderwijssysteem is echter weinig aandacht voor deze nieuwe vaardigheden, die straks gevraagd worden. Kortom, volop uitdagingen voor de ondernemers en overheid, aldus Van Hooijdonk. Hij deed een oproep aan ondernemers en de overheid om jongeren meer in de organisatie te betrekken en hen mee te laten denken. Daarnaast moet het onderwijs volgens hem op de schop. "We hebben meer specialisten nodig in plaats van generalisten." Leven is veranderen en dat mantra geldt volgens de futurist de komende jaren alleen nog maar meer. Stilstand is achteruitgang, en op duurzaamheidsvlak zijn sprongen nodig. Volgens Van Hooijdonk gaan duurzaamheid en innovatie echter hand in hand.

De aftermovie van de Dag van de Duurzaamheid is te vinden op www.amstelveen.nl/duurzaam

Naomi Heidinga

Via de smartphone kon men meedoen aan de quiz.
In de Schouwburg stonden verschillende kraampjes met informatie over duurzaamheidsoplossingen..
Jan Mossel vertelt over zijn sedumdaken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie