Grutto.
Grutto. Henk Breij

Column IVN Amstelveen: Polderpracht

30 maart 2024 om 10:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Als jongetje van een jaar of 4 zat ik bij mijn vader voorop de fiets in een kinderzitje. We fietsten de Noorddammerlaan af richting Handweg en sloegen vervolgens rechtsaf de Bovenkerkerweg op. Na het transformatorhuisje, dat rechts van de weg stond, begon voor mij een nieuwe, onbekende wereld, de wereld van de Bovenkerkerpolder.


De Bovenkerkerweg was toen nog een smal dijkje met links van de weg een brede sloot en bruggetjes naar de boerderijen. De jongste zus van mijn moeder, tante An, woonde ergens rechts van de weg in een boerderij, dat was het doel van onze fietstocht. Het was mijn eerste kennismaking met de polder.
Na al die jaren, waarin de polder steeds meer terrein prijs gaf aan de huizenhonger, kom ik nog steeds heel graag in die laatste groene buffer tussen Amstelveen en Uithoorn.

GANZEN

In de winter ga ik er op zoek naar ganzen. Moest je vroeger voor de ganzen naar Friesland, tegenwoordig kun je in de polder leuke ganzensoorten tegenkomen als rietgans en kolgans, naast de grauwe en nijlganzen.

WEIDEVOGELS

In het voorjaar kijk ik uit naar weidevogels en lepelaars. Eind maart fiets ik regelmatig een rondje polder om te kijken of de eerste boerenzwaluwen al gearriveerd zijn en of er mogelijk al een eerste gele kwikstaart te verhapstukken is. Met de aankomst van rietzangers half april is bijna de hele vogelpopulatie van de polder weer op orde.

BLOEMENPRACHT

In de zomer geniet ik van de jonge grutto’s en kieviten, maar ook van de bloemenpracht die de laatste jaren ontstaan is, dankzij een intensieve samenwerking tussen boeren en natuurbeschermers. De herfst begint voor mij als ik eind augustus de eerste goudplevieren in de weilanden zie staan, altijd in het gezelschap van kieviten.

GESCHIEDENIS

Daarnaast kent de polder een boeiende geschiedenis die al bijna 400 jaar duurt. Fietsend vanaf de Nes, achter de Urbanuskerk langs, proef je die geschiedenis als je langs de ‘molenstompen’ fietst, de residuen van Kinderdijk aan de Amstel. Dat de polder vroeger helemaal tot de Ouderkerkerlaan door liep kun je je nu haast niet meer voorstellen. Daar lag ook de Simon Coolenvaart, de hoofdader van een bootverbinding tussen Amstelveen en Haarlem, die bij de Zwarte Kat via een sluis met de Amstel verbonden was.

De Bovenkerkerpolder is voor mij een bron van natuurplezier en ik moet er niet aan denken dat die ooit zal verdwijnen. Laten we hopen dat niet alleen wij, maar ook de generaties na ons kunnen genieten van deze prachtige polder, die zovele mensen natuur- en wandel/fietsplezier verschaft in onze overvolle en drukke randstad.

Zondag 14 april is er een fietsexcursie door de Bovenkerkerpolder. We vertrekken dan om 10.00 uur bij de kruising van de Nesserlaan en de Middenweg.

Henk Breij, natuurgids IVN Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie