Vliegtuig op luchthaven Schiphol.
Vliegtuig op luchthaven Schiphol. René de Leeuw

Schiphol overschreed vorig jaar geluidsgrens bij Uithoorn

29 februari 2024 om 14:57 Natuur en milieu

UITHOORN Schiphol heeft de maximaal toegestane geluidsgrens bij Uithoorn vorig jaar overschreden. Op die plek bij Uithoorn was de totale hoeveelheid geluid 19 procent hoger dan toegestaan. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) donderdag. De ILT berekent op 35 plekken rond Schiphol het geluid gedurende een heel etmaal, en op 25 plekken alleen ‘s nachts. Het punt bij Uithoorn hoort bij die eerste groep, en is het enige geval waar volgens de ILT de grens werd overschreden.

De inspectie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de overschrijding, en kan op basis daarvan ‘handhavend optreden’ tegen de luchthaven. Een ILT-woordvoerder kan nog niet zeggen om wat voor maatregelen het zou gaan.

ZWAARDERE VLIEGTUIGEN

Volgens ILT-geluidsinspecteur Kees van Hees zouden omwonenden in Uithoon de overschrijding gemerkt kunnen hebben doordat er vaker vliegtuigen over vlogen, of dat het vaker zwaardere vliegtuigen waren. Voor de coronacrisis kwamen zulke overschrijdingen vaker voor, zegt Van Hees.

VERKEERDE VERTREKROUTE

Het ILT-rapport gaat over de periode van november 2022 tot eind oktober vorig jaar. In die tijd namen piloten ‘s nachts negen keer de verkeerde vertrekroute. De betrokken luchtvaartmaatschappijen hebben waarschuwingen gekregen.

Het kwam ook één keer voor dat een vliegtuig een landingsbaan gebruikte terwijl dat op dat moment niet mocht. Dat gebeurde vanwege een instructie van de luchtverkeersleiding, schrijft de ILT, die ook daarvoor een waarschuwing heeft gegeven. (ANP)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie