Het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos.
Het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos. Archief BDU

Populariteit bloeiperiode bedreigt gezondheid kersenbloesems in Amsterdamse Bos

28 februari 2024 om 12:39 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gezondheid van de Japanse sierkersen in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos gaat al een paar jaar achteruit. Dat meldt het bosbeheer. De belangrijkste oorzaken zijn dat de bodem verdicht is en dat er te weinig bodemleven is. De bodemverdichting is met name het gevolg van de enorme belasting van de bodem door de hoge bezoekersaantallen tijdens de jaarlijkse bloeiperiode in het voorjaar. De bosbeheerder proberen de bodemkwaliteit in het Bloesempark nu te verbeteren door de inzet van wormen en schimmels. Deze worden voorafgaan aan de komende bloeiperiode in maart uitgezet. 

In het Bloesempark staan 400 kersenbloesembomen die in 2000 door The Japan Women’s Club aan de gemeente Amstelveen zijn geschonken in verband met de goede handelsrelatie. De bosbeheerders houden de Japanse sierkersen in het Bloesempark al langere tijd in de gaten, omdat de bomen niet echt lijken te floreren. Daarom zijn in de loop der jaren al verschillende onderzoeken uitgevoerd. Een heel aantal verschillende oorzaken zorgt er samen voor dat de bomen het niet zo naar hun zin hebben. De belangrijkste zijn dat de bodemverdichting en het beperkte bodemleven.

SCHADE

Bodemverdichting brengt langdurige tot onherstelbare schade toe aan de structuur van de bodem en heeft een negatieve invloed op de verhouding water en lucht in de bodem. Dit beïnvloedt de begroeiing, omdat de beschadigde bodem moeilijk tot geen water doorlaat, waardoor een zure en extreme groeiomgeving ontstaat.

PLOFFEN VAN BODEM

In het verleden hebben de bosbeheerders de bodem van het Bloesempark al een keer ‘geploft . Daarbij werd onder hoge druk lucht in de grond geperst, waardoor de bodem open is gebarsten. ‘Het resultaat was best goed, de bomen doen het sindsdien weer wat beter. Het nadeel is echter dat het een dure maatregel is en dat het ploffen herhaald moet worden om het gewenste resultaat te behouden,’meldt het bosbeheer.

DUURZAME OPLOSSING

Daarom is het bosbeheer op zoek gegaan naar een duurzame oplossing om tot een gezondere bodem te komen. Daarom worden er nu wormen en schimmels uitgezet. ‘Schimmels zorgen voor een betere bodemstructuur met hun lange schimmeldraden. Wormen voelen zich prettiger bij de aanwezigheid van schimmels. Ze graven verticale gangen. Dat maakt de doorworteling en afwatering beter,’ aldus het bosbeheer. Deze duurzame wijze van bodemverbetering wordt nog niet vaak toegepast. Het Amsterdamse Bos laat echter weten  open te staan voor nieuwe innovatieve toepassingen.

VITALER

De wormen en de schimmels worden in maart uitgezet, voorafgaand aan de bloesemperiode. ‘We  verwachten dat de Japanse kersen vitaler worden, wanneer de bodem waar de bomen in staan gezonder is, met een rijker bodemleven. Daarmee is het Bloesempark in principe bestand tegen het hoge bezoekersaantal tijdens de komende bloesemperiode. Vanzelfsprekend houden we in de gaten of de bomen het beter gaan doen of dat er nog andere maatregelen nodig zijn,’ aldus het bosbeheer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie