Nieuwe aanplant langs de Bovenkerkerweg.
Nieuwe aanplant langs de Bovenkerkerweg. Gemeente Amstelveen

Gemeente kiest voor nieuwe bomen langs Bovenkerkerweg

27 februari 2024 om 13:05 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gemeente gaat populieren langs de Bovenkerkerweg vervangen door een meer biodiverse samenstelling van bomen en groen die geschikter is voor aanplant op een veendijk. Dat er voor gekozen is om de huidige populieren te kappen in plaats van te verplaatsen heeft onder meer te maken met de hoge kosten die verplanten met zich meebrengt. Dat laat een gemeentewoordvoerder weten in reactie op de oproep van Conan de Bruin om de bomen te verplaatsen om ze daarmee te kunnen behouden voor Amstelveen.

‘Populieren verzwakken een veendijk en daarmee de Bovenkerkerweg (aangelegd op een veendijk) die na vele jaren van oplappen nu grondig wordt vernieuwd. Populieren zijn snelgroeiers en onttrekken heel veel water uit de grond. We hebben bekeken of we populieren kunnen uitgraven en verplaatsen. Langs de Bovenkerkerweg liggen veel kabels en leidingen. Dat bemoeilijkt uitgraven. De vraag is ook of de vrij grote populieren (10 meter en hoger) gaan aanslaan. Het wortelstelsel heeft bij bomen van deze omvang ondersteuning nodig. Bovendien kunnen we ze alleen in de directe omgeving aanplanten omdat het vervoer ervan verkeerstechnische beperkingen kent,’aldus de gemeentewoordvoerster.

‘Daarbij komt dat het veel geld kost om bomen te verplanten. Zo’n 4.500 euro per boom naar een locatie binnen drie kilometer. Al die factoren bij elkaar maken het dat we voor andersoortige bomen kiezen aan de Bovenkerkerweg en besloten hebben om te investeren in nieuwe, meer biodiverse bomen. Jonge bomen geschikt voor aanplant op een veendijk waarbij het wortelstelsel goede groeipotentie heeft. Kortom investeren in de juiste boom op de juiste plek.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie