Archiefbeeld van bomen langs de Bovenkerkerweg.
Archiefbeeld van bomen langs de Bovenkerkerweg. Foto: Archief/René de Leeuw

Oproep om bomen langs Bovenkerkerweg niet te kappen, maar te verplaatsen

23 februari 2024 om 12:53 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Conan de Bruin heeft een beroep op de gemeenteraad gedaan om een groep bomen langs de Bovenkerkerweg die op de kaplijst staan niet te kappen, maar te verplanten. Volgens de door hem geraadpleegde Bomenstichting zouden de bomen makkelijk te verplaatsen zijn. De betreffende bomen moeten volgens de plannen gerooid worden om nieuwe verzakkingen na herstel van het beschadigde wegdek tegen te gaan. Volgens De Bruin is het belangrijk om deze waardevolle bomen en natuur in Amstelveen te behouden. 

Conan de Bruin was vorig jaar de initiatiefnemer van een petitie om 77 gezonde bomen langs de weg te behouden. Die petitie werd ruim 700 keer ondertekend. De kap van de populieren was volgens de gemeente noodzakelijk in verband met wegverbreding en omdat ze te veel water aan het dijklichaam onttrekken, waardoor verzakkingen in het wegdek ontstaan. Ondanks de ruime steun voor de petitie stemde de meerderheid van de gemeenteraad in juli in met bomenkap langs de Bovennkerkeweg. Volgens wethouder Floor Grond had het college alles onderzocht wat het kon onderzoeken om de bomen te behouden, maar was er gekozen voor een opzet waarbij het in de toekomst beter wordt met een nieuw beplantingsplan.

Conan de Bruin heeft nu met zijn oproep een nieuwe poging gedaan om een deel van de bomen alsnog te behouden. ‘Op de gemeentelijke website staat dat binnenkort fase 4 van de bomenkap start aan de oostelijke weghelft en berm tussen de Nesserlaan en de Dr. Willem Dreesweg. Dit is de kant van de weg waar er elf jonge Italiaanse populieren zijn aangeplant, die volgens de boomdeskundige van de Bomenstichting makkelijk te verplaatsen zijn. Ook staan er hier langs de weg negen grotere Italiaanse populieren, die een oppervlakkige beworteling hebben wat mogelijkheden geeft voor verplaatsing. Wat betreft fase 2 van de bomenkap langs de westelijke weghelft en berm tussen de Zagerij en de Spinnerij die gepland staat in februari/maart geldt ook voor deze 10 populieren langs de weg dat ze oppervlakkige beworteling hebben, waardoor verplaatsing hier ook kan,” aldus De Bruin.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie