Het Amsterdamse Bos
Het Amsterdamse Bos Foto: Archief/Joop Touw

B en W Amsterdam: ‘Geen gezondheidsrisico’s door bodemverontreining Amsterdamse Bos’

12 februari 2024 om 13:32 Natuur en milieu

AMSTELVEEN ‘Net als elders kan er ook in het Amsterdamse Bos bodemvervuiling voorkomen. Dit is geen nieuwe informatie en ook geen reden voor ongerustheid. Als er geen vluchtige stoffen in de bodem aanwezig zijn en de bodem niet verstoord wordt, is bodemvervuiling niet schadelijk voor de gezondheid. Bezoekers kunnen veilig en gezond wandelen, fietsen, sporten en recreëren in het Amsterdamse Bos.’ Dat antwoordt het Amsterdamse college op vragen die de gemeenteraadsfracties van de Partij voor de Dieren en Volt hadden gesteld naar aanleiding van een artikel dat stadszender AT5 in november over bodemverontreiniging in het bos had gepubliceerd.

Volgens dat artikel is de bodem van het Amsterdamse Bos op meer dan dertig plekken vervuild. Het stadsbestuur laat uit in de beantwoording van de vragen weten dat dat de gemeente op de hoogte is van de aanwezigheid van bodemverontreiniging op sommige locaties in het Amsterdamse Bos, zoals dat geconstateerd is in onderzoeksrapporten. ‘Op basis van deze rapporten constateren wij echter niet de gezondheidsproblemen die in het artikel worden benoemd,’ aldus B en W van Amsterdam. Wel moet volgens B en W voorkomen worden dat bezoekers regelmatig met grond in aanraking komen als de concentratie van een stof in de bodem op een bepaalde locatie te hoog blijkt te zijn.

VERANDERING GRONDGEBRUIK

Bij verandering van het grondgebruik in het Amsterdamse Bos is het daarom volgens het college van belang om na te gaan of de nieuwe situatie een gevaar kan opleveren voor de gezondheid van de gebruikers. Dat is onder meer gebeurd voorafgaand aan de aanleg van het Voedselbos, een van de locaties die in het artikel van AT5 genoemd worden waar in de nabijheid bodemverontreiniging aangetroffen zou zijn. Het college laat in een reactie weten dat een erkend onderzoeksbureau bodemonderzoek gedaan om te bepalen of de bodem op die locatie geschikt is om consumptiegewassen te laten groeien. ‘De resultaten en analyses zijn beoordeeld door experts van de gemeente. De conclusie is dat er geen beperkingen zijn om consumptiegewassen te laten groeien en hiervan te eten.”

ZWIJGZAAM

In het artikel van AT5 wordt de gemeente ‘zwijgzaam’ genoemd als het over de bodemproblemen. Het college laat weten dat de gemeente alleen over bodemproblemen communiceert als gezondheidsrisico’s aan de orde zijn. ‘Tot op heden is er hier geen aanleiding voor,’ aldus B en W van de hoofdstad.

GESPREK

Pim de Voogt, hoogleraar milieuchemie, stelde in het artikel dat de gemeente Amsterdam eerst verder onderzoek moet doen. Het college meldt dat de bosorganisatie prof. dr. De Voogt benaderd heeft voor een gesprek hierover. ‘Op basis van dat gesprek wordt duidelijk of vervolgacties noodzakelijk zijn. Ook willen we hem vragen om mee te denken over het onderwerp Bodem in onze nieuw op te stellen Beheervisie. Daarin is de bodem van het Bos een belangrijk onderwerp.’

Naar aanleiding van de reportage van AT5 stelde Burgerbelangen Amstelveen (BBA) vragen aan het Amstelveense college van B en W van Amstelveen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Deze vragen worden deze week beantwoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie