Hanco Jürgens, historicus
Hanco Jürgens, historicus Eigen foto

‘Het Duitse oor’: Uriël Ensemble combineert kamermuziek met lezing

17 oktober 2023 om 08:00 Muziek

Speciaal concert Uriël Ensemble

AMSTELVEEN Het Uriël Ensemble geeft zondagmiddag 22 oktober een bijzonder concert in Schouwburg Amstelveen in de Kamermuziekserie seizoen 2023-2024. De titel luidt ‘Het Duitse oor: klassieke muziek en de burgerlijke cultuur in verandering’. Klassieke kamermuziek van Duitse componisten wordt in het concert gecombineerd met lezingen van historicus Hanco Jürgens. 

Het concert wordt geopend met Klavierstücke Opus 68 nr. 2 van Wilhelm Berger. Daarna volgt Zweistimmige Inventionen voor viool en cello van Johann Sebastian Bach, oorspronkelijk gecomponeerd voor klavecimbel en nu uitgevoerd in de versie voor viool en cello. Als derde compositie staat het Klaviertrio in D Opus 70 nr. 1 van Ludwig van Beethoven op het programma.

Na de pauze wordt Klavierstücke Opus 68 nr.4 van Wilhelm Berger ten gehore gebracht. Het Uriël Ensemble speelt regelmatig composities van deze ten onrechte in de vergetelheid geraakte componist. Als afsluiting van dit concert wordt het Klaviertrio in C Opus 87 van Johannes Brahms uitgevoerd.

De composities worden afgewisseld met lezingen door historicus Hanco Jürgens, onderzoeker en docent aan het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam. Jürgens vertelt over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de ‘lange negentiende eeuw’ in Duitsland en hoe deze ontwikkelingen zich verhouden tot de moderne geschiedenis van Duitsland in Europees perspectief. Vooral in de 19de eeuw had de muziek een centrale plaats in de Duitse cultuur die grote veranderingen doormaakte. De lezing en muziek uit deze bewogen periode geven het concert een extra dimensie.

De muziek wordt uitgevoerd door Saskia Viersen (viool), Yke Viersen (cello) en Mitsuko Saruwatari (piano). Spreker Hanco Jürgens heeft diverse publicaties op zijn naam staan onder meer ‘De Vleugels van de Adelaar’ en ‘Duitse kwesties in Europees Perspectief’. Als Duitsland-expert is hij regelmatig te gast op radio en tv. Het concert begint zondag om 15.00 uur. Voor reservering: www.schouwburgamstelveen.nl of kaartverkoop aan de kassa.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie