Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Ana Krach via Pixabay

Uriël Ensemble start kamermuziekseizoen met ‘Van Trio tot Kwartet’

3 september 2023 om 08:00 Muziek

OUDERKERK Het Uriel Ensemble opent op zondag 10 september het 21ste seizoen van stichting kamermuziek De Amstel met het concert ‘Van trio tot Kwartet’ in de Amstelkerk in Ouderkerk a/d Amstel. Op het programma staan werken van de beroemde componisten als Wolfgang Amadeus Mozart en Johannes Brahms, en de minder bekende componist Ernst von Dohnányi.

Het concert wordt geopend met pianotrio in Bes KV 502 van Wolfgang Amadeus Mozart dat hij in 1786 componeerde. Hierin is te horen dat Mozart inspeelde op de verdringing van het clavecimbel door de modernere pianoforte die toen in Wenen werd ontwikkeld. Hij bracht met zijn kamermuziekwerken de piano onder de aandacht. Bij zijn trio’s gaf hij de viool en de cello een meer onafhankelijke rol.

ONBEANTWOORDE LIEFDE

Van Johannes Brahms wordt zijn derde pianokwartet opus 60 uitgevoerd. Op jonge leeftijd was hij hieraan begonnen, maar voltooide het pas op 42-jarige leeftijd. Naar verluidt ging hij door een depressieve periode vanwege zijn onbeantwoorde liefde voor Clara Schumann. Het stuk ontwikkelt zich van een dramatisch begin, na een stormachtig scherzo tot een prachtig lyrisch andante, een liefdesverklaring aan Clara Schumann.

VEELZIJDIG EN INVLOEDRIJK

Ernst von Dohnányi, componist en pianist was tijdens zijn leven beroemd als een veelzijdig en invloedrijk musicus. In zijn muziek is de erfenis van Brahms te horen. Begin 20ste eeuw, hij concentreerde zich op de laat-romantiek, was hij ster in Hongarije, maar zijn werken zij zelden in Nederlandse concertzalen te horen. Het Uriël Ensemble heeft een pareltje uit de composities van Dohnányi geprogrammeerd: Serenade voor strijktrio in C opus 10 E.

Het concert in de Amstelkerk in Ouderkerk begint zondag om 15.00 uur in de Amstelkerk aan de Kerkstraat in Ouderkerk. De werken worden uitgevoerd door Marijn Mijnders (viool), Roland Krämer (altviool), Yke Viersen (cello) en Mitsuko Saruwatari (piano).

Voor meer info en kaartverkoop: kamermuziekdeamstel.nl/reserveren/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie