Afbeelding
Uriël Ensemble

Slotconcert Uriël Ensemble ‘Cesar Franck 200 jaar’

Muziek

OUDERKERK Het Uriël Ensemble geeft zondag 19 juni om 15.00 uur in de Amstelkerk een concert ‘Cesar Franck 200 jaar’.

In het laatste concert van het seizoen 2021-2022 kan het publiek een programma beluisteren van twee prachtige muziekwerken van Anton Reicha, ‘Klarinetkwintet in Bes opus 89’ en van César Franck, ‘Pianokwintet in f’.

Anton Reicha, een Boheemse componist, begon zijn muzikale loopbaan in 1785. Vanuit Praag trok hij via Bonn naar Hamburg waar hij zich in levensonderhoud voorzag met lesgeven. Na Parijs en Wenen, een periode waarin hij onder meer een vijftigtal kamermuziekwerken schreef, vestigde hij zich begin 19e eeuw voorgoed in Parijs waar hij muzikaal steeds meer succes kreeg. In Parijs werd hij leermeester aan het Conservatorium, waar onder andere Franz Liszt en César Franck tot zijn leerlingen behoorden, en verwierf hij als componist ook grote bekendheid als theoreticus.

César Franck, in Luik geboren in 1822 viel op 9-jarige leeftijd al op als het jonge wonderkind dat zijn publiek imponeerde met virtuoos pianospel. Met zijn familie vertrok hij op 15-jarige leeftijd naar Parijs waar hij werd toegelaten tot het Conservatorium van Parijs waar hij, zoals onder anderen ook Franz Liszt, tot de leerlingen behoorde van Anton Reicha. César Franck schreef niet alleen prachtige muziek, maar hij beïnvloedde ook vele Franse componisten.

In dit jaar dat César Franck 200 jaar geleden werd geboren is het slotconcert van het Uriël Ensemble een unieke gelegenheid om de prachtige muziekwerken van deze twee componisten in één concert samen te brengen.

De musici zijn Marijn Mijnders (viool), Tomoko Kurita (viool), Roland Krämer (altviool), Yke Viersen (cello), Rick Huls (klarinet) en Mitsuko Saruwatari (piano). 

Meer informatie: kamermuziekdeamstel.nl

advertentie
advertentie