De Augustinuskerk.
De Augustinuskerk. Vimala TummersQ

4 mei herdenkingsconcert in Augustinuskerk: Ooggetuigen van de oorlog in Nederland

14 april 2022 om 12:36 Muziek

AMSTELVEEN Het Latijns Parochiekoor Cantemus Dominum geeft woensdag 4 mei na twee jaar weer een 4 mei-herdenkingsconcert in de St. Augustinuskerk aan de Amstelveenseweg 965 te Amsterdam-Buitenveldert. Het thema van dit concert is: Ooggetuigen van de oorlog in Nederland.

Tijdens het herdenkingsconcert wordt klassieke koormuziek afgewisseld met persoonlijke getuigenissen. Op 5 mei vieren we dat Nederland 77 jaar geleden werd bevrijd. Wat merkten de Nederlanders van de oorlogshandelingen? Uit de overvloed aan verhalen over oorlogshandelingen zijn vijf getuigenissen gekozen van cruciale momenten in de Tweede Wereldoorlog: van de slag om Den Haag op 10 mei 1940, de slag om de Grebbeberg van 11 mei - 13 mei 1940, het bombardement op Rotterdam 14 mei 1940, Operatie Market Garden 17 september 1944 en de hongerwinter van 1944 – 1945.

Op het programma van het 4 mei herdenkingsconcert staan de volgende werken: Abide with me van W. Monk, Vier Maria-Antifonen: Alma Redemptoris, Ave Regina coelorum, Regina Coeli, Salve Regina van H. Strategier, Pater Noster van A. de Klerk, Stabat Mater van J. Rheinberger, Tenebrae facta sunt, O vos omnes, Popule Meus van T.L de Victoria en Ave Verum van E. Elgar.

Kinderen van de groepen 8 van basisschool St. Jozef aan de Kalfjeslaan hebben speciaal voor dit concert tien grote schilderingen gemaakt van 2,50 meter lang als impressie bij de verschillende getuigenissen. Deze schilderingen sieren tijdens het concert de tien zuilen van de kerk. De St. Augustinuskerk wordt vanaf 19.30 uur opengesteld om bezoekers de gelegenheid te geven stil te staan bij de oorlogsslachtoffers die op 4 mei worden herdacht. De Nationale Herdenking op de Dam kan op een groot scherm in de kerk worden gevolgd. Het concert start om 20.45 uur en duurt tot 21.45 uur.

Een aantal gastzangers uit de regio versterkt het LPK Cantemus Dominum. Tevens werkt organist Chris Bossano mee aan het programma. Het geheel staat onder leiding van Frank de Ruyter. Na afloop van het concert wordt gecollecteerd voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het bedrag wordt gestort op giro 555.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie