Van links naar rechts: Bert Croon, Klaas Jonkmans, Hans Croon, Jan de Kruijf.
Van links naar rechts: Bert Croon, Klaas Jonkmans, Hans Croon, Jan de Kruijf. (Foto: José Gallois)

The Dutch presenteert nieuw album Solid Ground in P60

23 februari 2022 om 15:25 Muziek

AMSTELVEEN Met het uitbrengen van hun zevende album afgelopen dinsdag, begint voor de van oorsprong Amstelveense band The Dutch een kleine tournee langs Nederlandse podia. Het publiek kan dan kennismaken met het nieuwe album Solid Ground. Op 22 april staat The Dutch in P60 aan het Stadsplein.

The Dutch is al vanaf de tachtiger jaren actief. Met geëngageerde new wave muziek toerde de band jarenlang langs de poppodia. This Is Welfare en Another Sunny Day werden hits, en er kwamen drie albums uit: Working In Los Alamos (1982) in eigen beheer, en This Is Welfare (1983) en Under The Surface (1985) op het roemruchte Epic label. In 1986 ging de band uit elkaar en ging ieder zijn eigen muzikale weg. 

In 2014 kwam The Dutch weer in de originele samenstelling bij elkaar voor een reünieoptreden in Paradiso. Dat beviel zo goed, dat de band besloot aan nieuw repertoire te gaan werken. Het album Four verscheen in 2016, gevolgd door de mini-albums Werkman (2018) en Enter Sanctuary (2020) en een reeks singles. The Dutch is steeds trouw gebleven aan zijn muzikale stijl: eigenzinnige, rijk gearrangeerde pop en rock, vaak met typisch ‘Europese’ invloeden maar ook het geluid van banjo’s, mandolines, lapsteels en slide gitaren is er in te horen. Tekstueel blijft The Dutch reflecteren op de tijdgeest, soms met bijtend sarcasme. Sinds de terugkeer in 2014 laat The Dutch zich ook muzikaal, tekstueel en visueel inspireren door het werk van andere kunstenaars, zoals op de EP Werkman.

Zo zijn vijf van de tien nummers van het nieuwe album Solid Ground geïnspireerd door werk van kunstenaars: Alida Pott, Raquel van Haver, Charlotte Dumas, Rineke Dijkstra en Carolein Smit. Vier nummers reflecteren op de tijdgeest, waaronder het titelnummer Solid Ground, dat op dezelfde dag als single is uitgekomen.

The Dutch bestaat uit Hans Croon (zang, gitaren en altsax), Bert Croon (keyboards en zang), Jan de Kruijf (bas en zang) en Klaas Jonkmans (drums, samples en zang).
Meer informatie over het album is te vinden op https://thedutchband.com/solid-ground.

The Dutch treedt in 22 april op in P60. Megan de Kruijf, de dochter van bassist Jan de Kruijf, treedt dan met haar band op in het voorprogramma. 

Kijk voor kaarten op: https://www.p60.nl/22-04-2022/the-dutch  en/of voor meer informatie: thedutchband.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie