Matthijs Mesdag is zondag de solist.
Matthijs Mesdag is zondag de solist. Donaldbentvelsen@gmail.com

Bachcantate in muzikale vesper Kruiskerk Amstelveen

19 oktober 2020 om 14:00 Muziek

AMSTELVEEN In de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, begint zondag 25 oktober om 16.30 uur een muzikale vesper. Vanwege de bijzondere omstandigheden momenteel is gekozen voor de kleinste cantate die Bach geschreven heeft (BWV 158). De Vespercantorij zingt, Matthijs Mesdag is solist, een klein barokorkest begeleidt, Henk Trommel dirigeert, ds. Sieb Lanser is liturg.

Er mogen maar weinig mensen komen, dus snelle aanmelding is vereist. Er wordt ook een live-videostream van de vesper uitgezonden voor al diegenen die vanuit huis de vesper willen meemaken. Meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Hoewel alles klein is aan de cantate – één viool, één hobo, één solist, één koraal voor het (kleine) koor – is de inhoudelijke en de muzikale rijkdom groots. Wellicht is deze cantate ooit door Bach in een begrafenisdienst gebruikt. Centraal in alle delen staat namelijk het contrast tussen de hemelse vrede en het lijden op aarde, maar ook dat je op aarde al naar de hemelse toekomst toe kunt leven. Het thema van de vesper is daarom: ‘In vrede leven en sterven’. De (ene) viool speelt een weergaloos moeilijke en virtuoze partij in een verschrikkelijk hoge ligging, alsof je engelenzang uit de hemel hoort. De basstem laat horen hoe de vrede in je ‘aardse’ leven kan komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie