Ben Kada is verpleegkundige van huis uit en dat komt goed van pas.
Ben Kada is verpleegkundige van huis uit en dat komt goed van pas. Ben Kada

Amstelvener helpt bij verwoestende aardbeving in Marokko: ‘Een zeer indrukwekkende reis’

29 oktober 2023 om 11:45 Mensen

AMSTELVEEN Toen Amstelvener Ben Kada hoorde van de verwoestende aardbeving in Marokko in de avond van 8 september, wist hij gelijk dat hij wilde helpen. “Er was veel leed en verdriet. Mensen verloren plotseling alles: familie, vrienden, buren en al hun bezittingen.”

Het epicentrum lag in Ighil in de provincie Al Haouz, 72 km ten zuidwesten van Marrakesh. De beving had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Bij de aardbeving kwamen zeker 2946 mensen om het leven en 5.674 mensen raakten gewond. Lokale media spraken van de zwaarste aardbeving ooit. Op de beelden op sociale media en het lokale nieuws was te zien dat steden en dorpen totaal verwoest waren. Vele mensen raakten hun huis kwijt.

GELDINZAMELING

De ochtend na de aardbeving werd Kada al snel geconfronteerd met de heftige beelden op sociale media. “Ik kon die beelden maar niet uit mijn hoofd zetten en besloot met mijn goede vriend Remco geld in te gaan zamelen om zelf in Marokko te kunnen helpen. Hij heeft de fundraising voor mij opgezet, hij is daar handiger in”, zo begint hij met vertellen. “Enkele jaren geleden deden we dit al succesvol voor een waterproject in Gambia, toen met een paar voetbalvrienden.” De teller voor Marokko ging hard, en stond al snel al op zo’n 12.000 euro. “In vergelijking met grote hulpinstanties is het natuurlijk maar een klein budget, maar ik hoopte toch het verschil te kunnen maken op mijn manier”, zo licht hij toe.

Binnen en paar dagen zat hij in het vliegtuig richting Marrakesh. “De dag daarna stond ik al midden in het epicentrum van de aardbeving in het Atlasgebergte. Mijn doel was om te helpen waar het hardst nodig was, de meest kwetsbaren zoals de ouderen en jonge kinderen. Al het ingezamelde geld is direct naar de mensen gegaan.”

De mensen die ik ontmoette waren alles kwijt maar ze verontschuldigden zich toch nog dat zij mij niet beter konden ontvangen.

Terugkijkend omschrijft hij zijn bezoek als indrukwekkend, emotioneel, maar ook dankbaar. “De mensen die ik ontmoette waren alles kwijt maar ze verontschuldigden zich toch nog dat zij mij niet beter konden ontvangen, zo kreeg ik soms een glaasje water of muntthee. De mensen uit de Atlas staan bekend om hun gastvrijheid.” Die dankbaarheid en vriendelijkheid staat dan in schril contrast met mensen die alles kwijt zijn geraakt. “Zo kwam ik al gauw een vrouw van 72 jaar tegen die iedereen en alles kwijt was en een jongen van 16 jaar die zijn beide ouders en zijn zusje en broertje was verloren. Hij zat te wachten bij de restanten van hun ‘oude’ huis. Alles was verwoest. Zo triest. Dat maakt grote indruk.”

INDRUKWEKKEND

De Amstelvener, die zelf verpleegkundige is van huis uit, zag hoe er van allerlei kanten hulp op gang kwam in het aardbevingsgebied. “Zowel vanuit de Marokkaanse overheid als van inwoners vanuit heel Marokko en ook de Europese landen. Ook dat was indrukwekkend”, aldus Ben Kada. “Er was binnen enkele dagen genoeg voedsel, water en kleding, maar men had tekort aan huisvesting en warme dekens voor de koude nachten”, zo zag hij. “In het Atlasgebergte kan het ‘s nachts erg koud zijn, met temperaturen onder het vriespunt. Vorig jaar viel er zelfs 1,70 cm sneeuw in Tidili.” Om de slachtoffers van de aardbeving te helpen ging hij ruim twee weken lang vroeg in de ochtend naar een lokale tentenverkoper. Hier kocht hij de beste materialen voor tenten zodat er geen wind of water binnen kon komen. Op een lokale markt haalde hij warme dekens. “Zodra de verkopers hoorden dat het voor de slachtoffers van de aardbeving was, hoefden ze geen winst te maken. Zo kreeg ik veel makkelijk voor elkaar”, aldus Ben Kada.

(tekst gaat verder onder de video)

Via zijn socials deelde Ben Kada regelmatig updates van zijn reis.

In de dorpjes hoger op het gebergte kwam de noodhulp vanuit de overheid en hulpinstanties helaas moeilijk op gang. Maar ook daar wist hij mensen te helpen. “Ik reed iedere dag berg op en af en op en neer in een gehuurde 4x4 om zoveel mogelijk dorpjes te bereiken. Ik ben zeker in ruim twintig dorpjes geweest tussen de steden Marrakesh, Ouerzazate en Taroudant. Soms bezocht ik afgelegen dorpjes die alleen te voet bereikbaar waren. Hoe hoger ik kwam, des te dankbaarder waren de mensen, omdat deze dorpen moeilijker te bereiken waren dan de lager gelegen dorpen en dorpen langs wegen.”

BEVOORRECHT

Ben kwam half oktober weer terug in Nederland en beseft bij terugkomst pas echt hoe bevoorrecht hij is in Amstelveen. “Maar wat me diep heeft geraakt, is de veerkracht, de dankbaarheid en de saamhorigheid van de mensen hoog in de Atlas. De lege blikken in de ogen van de mensen, die niks meer hebben. Het intense verdriet, zonder tranen. Dat vond ik het meest heftig”, zo omschrijft hij emotioneel zijn reis. “Ik wil alle gulle donateurs van harte bedanken voor hun steun. Zonder hen hadden we niet tientallen mensen een glimlach op hun gezicht kunnen toveren en een sprankje hoop kunnen geven. Nogmaals bedankt!”, zo sluit hij zijn verhaal af.

De mensen zijn blij met de hulp van Ben Kada (links).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie