Hetty Schoorel.
Hetty Schoorel. Aangeleverd

Hetty Schoorel (92) debuteert met boek ‘Tjoesmai’

Mensen

AMSTELVEEN Het debuutboek ‘Tjoesmai’ van Indische Hetty Schoorel (92) uit Amstelveen is volgende week verkrijgbaar. ’‘Dit bijzondere verhaal mag niet verloren gaan voor de generaties na mij”, zegt de schrijfster. In de nadagen van haar leven doorbreekt Hetty Schoorel met Tjoesmai het ‘Indische zwijgen’, typerend voor de generatie die WOII en de dekolonisatie in Indonesië meemaakte. In het wonderlijke autobiografische verhaal Tjoesmai vertelt ze hoe de jonge Hetty dankzij een vogel de oorlog overleeft. “Hij was mijn steun en toeverlaat.” Vogel Tjoesmai bleef 16 jaar bij haar.

TJOESMAI Hetty Schoorel verhuisde op 8-jarige leeftijd naar de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Zij vond een jong vogeltje in een verlaten nest onder de brandende zon en noemde hem Tjoesmai. De twee waren vanaf dat moment onafscheidelijk. Toen in Nederlands-Indië de Tweede Wereldoorlog uitbrak, moest de 12-jarige Hetty naar het Jappenkamp Halmaheira. Ondanks het strikte verbod op huisdieren, smokkelde ze Tjoesmai mee het kamp in. De oorlogsverschrikkingen die Hetty tegenkwam, stonden in schril contrast met de kwetsbaarheid, schoonheid en liefde van haar vogel Tjoesmai. Na WOII en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, in 1946, keerde Hetty als jonge vrouw terug naar Nederland. Met Tjoesmai, die tot 1958 bij haar bleef. Haar jeugd in Indonesië bleef haar in het bloed zitten en tientallen jaren later schreef ze een autobiografisch verhaal over het vogeltje dat haar door de moeilijkste periode van haar leven heen hielp.

Tjoesmai van Hetty Schoorel wordt uitgegeven door Uitgeverij Ezo Wolf en kost 20 euro. Bij Boekhandel Venstra zijn gesigneerde exemplaren verkrijgbaar. Ernst Jansz schreef het voorwoord.

advertentie
advertentie