Marloes Ahuis
Marloes Ahuis Studio A

Debuutroman Amstelveense Marloes Ahuis ligt vanaf 23 april in de winkel

15 april 2022 om 16:00 Mensen

AMSTELVEEN Ik ontmoet Marloes in haar huis in Amstelveen. De ideale omgeving om kennis te maken met Marloes Ahuis, schrijfster van het boek ‘Ik laat jou niet los’. Haar debuut! En wat voor één. Ik heb het boek in één keer uitgelezen. Spannend en fascinerend zijn wel de woorden waarmee ik het boek zou omschrijven. 

Gefeliciteerd met het uitkomen van je boek ‘Ik laat jou niet los’. Is er een droom uitgekomen?

“Ja helemaal! Ik wilde al heel lang een boek schrijven. En nu is ie er! Mijn eigen boek. Ik ben er heel blij mee maar vind het ook heel spannend, wat mensen van mijn boek gaan vinden?!”

Kun je in het kort vertellen waar ‘Ik laat jou niet los’ over gaat? Ik zie Marloes weer in haar personages kruipen die ze in de afgelopen periode heeft gecreëerd.

“’Ik laat jou niet los’, gaat over hoe je zomaar de controle over je leven kunt verliezen en terecht kunt komen in de waanwereld van een ander. Het wordt geschreven vanuit twee hoofdpersonen, Vera en Stef. Als Vera na een avond stappen met een vriendin twee dagen later wakker wordt voelt ze ‘nattigheid’. Als ze een paar dagen later last krijgt van nachtmerries en een zelfde man steeds terug komt in haar dromen, begint de zoektocht naar wat er is gebeurd op die bewuste avond en wie de man in haar nachtmerries is. Stef kan zich de bewuste avond nog goed herinneren en is euforisch dat Vera op zijn pad is gekomen Terwijl Stef, een geestelijk labiel persoon met een donker verleden, zijn zoektocht begint naar haar, begint voor Vera de zoektocht naar wat er is gebeurd. Uiteindelijk komt ze oog in oog te staan met een man die gelooft dat zij zijn kans is op een gelukkig en normaal bestaan. Maar in werkelijkheid wordt ze opgeslokt in zijn waanwereld en moet ze vechten voor haar leven.”

Heftig als je dit overkomt. Hoe zou jij met zo’n situatie omgaan?

“Leuke vraag!” lacht Marloes. “Om eerlijk te zijn hoop ik dat ik dan net zoveel overlevingskracht heb als Vera. Maar ik hoop natuurlijk nooit in zo’n situatie terecht te komen.”

Waarom wilde je een boek schrijven of anders gesteld, waarom wilde je schrijfster worden?

“Schrijfster worden… Ja dat ben ik dan nu een beetje hè”, zegt Marloes. Alsof deze titel nog niet geheel bij haar past. “Schrijfster worden was niet mijn motivatie. Ik wilde ervaren hoe het is om dat hele proces te doorlopen. Het proces om je onder te dompelen in een fantasiewereld en dit op een goede en spannende manier op papier te zetten. Een boek schrijven kost alleen wel veel tijd en aandacht. Dus het was een kwestie van timing. Toen mijn man en ik besloten om een wereldreis te gaan maken, samen met onze dochter, was het moment daar om te gaan starten met schrijven. Onze reis is voor mij een dubbele ‘ontdekkingsreis’ geweest.”

Zijn er elementen van je reis opgenomen in het verhaal?

Marloes: “Ja elementen zeker. Niet zozeer de reis op zich, maar ik heb me laten inspireren door de dingen die we op onze reis hebben meegemaakt. Die komen nu terug in het boek. Bijvoorbeeld, het huis waar Vera en Mick wonen op Curaçao is afgeleid van een van de huizen waar wij gewoond hebben toen we op het eiland zaten.”

Het is een spannend en fascinerend verhaal met Vera in de hoofdrol. Het verhaal laat je ook niet los! Wat was je inspiratie voor ‘Ik laat jou niet los’?

Marloes denkt even na terwijl ze een slok van haar gemberthee neemt. Marloes: “Het verhaal is eigenlijk organisch tot stand gekomen. Ik vind het fascinerend hoe een leven op zijn kop gezet kan worden zonder dat je hier direct invloed op hebt en dat je dus in een situatie komt waarbij je geen idee hebt hoe je hier uit moet komen. Hoe Vera hier mee omgaat, is voor mij de rode draad van het boek geworden.”

Het moment suprême! Wanneer was voor jou het moment om te zeggen, nu kan het naar de drukker?

“Na veel schaven en aanpassingen maken viel het verhaal ineens op zijn plek en was het eigenlijk klaar. De laatste loodjes wegen het zwaarst. De puntjes op de i zetten en zorgen dat het boek uiteindelijk gedrukt en met een mooie cover in de schappen komt te liggen, is een proces an sich.”

Wat vond je het lastigste aspect aan het schrijven van het boek?

Marloes kijkt me geamuseerd aan. “Ja, het moeilijkste vond ik het schrappen. Ik heb meerdere mensen mijn boek laten lezen om ervoor te zorgen dat het een verhaallijn is met een goede spanningsboog en dat vraagt ook, dat je niet teveel afdwaalt. Dat betekende voor mij ook echt delen schrappen. Dat doet dan toch een beetje pijn. Maar, het heeft er wel voor gezorgd dat het eindresultaat een boek is geworden waar ik echt heel trots op ben!”

En smaakt het schrijven van een boek naar meer?

“Ja absoluut! Ik ben al bezig met het schrijven van mijn volgende boek. Ik heb meerdere ideeën en ben gestart om dit op papier te gaan zetten.” Marloes lacht: “Ik heb er echt ontzettend veel zin in! Het liefst zou ik me 3 maanden opsluiten om alleen maar te schrijven. Heerlijk verdwalen in mijn fantasiewereld en dit vatten in een nieuw verhaal.”

Vanaf 23 april is het boek verkrijgbaar bij boekhandel Venstra op het Stadsplein in Amstelveen. Ook is het boek te bestellen via boekenbestellen.nl, bol.com of te bestellen in de lokale boekhandel in de buurt.

Tekst D.Dros, foto: Studio A

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie