Rohit Jhamb met zijn vrouw Kanika en dochtertje Aavya.
Rohit Jhamb met zijn vrouw Kanika en dochtertje Aavya. Esra Can

Rohit Jhamb heeft elke dag zoom-contact met de familie: ‘India is hard getroffen door corona’

Mensen AMSTL10

AMSTELVEEN Tien verschillende culturen, allemaal wonen ze in Amstelveen. In deze tienweekse serie spreken we tien mensen uit de grootste nationaliteiten in de stad. Vandaag: Rohit Jhamb (35) uit India.

In een enorm huis in een rustige woonwijk woont Rohit Jhamb met zijn vrouw Kanika en dochtertje Aavya. Ze leven alleen in de woonkamer, keuken en twee slaapkamers van het huis. De rest is bestemd als slaapkamers voor hun Indiase familie. Maar doordat het gezin hier vlak voor de coronacrisis kwam wonen, stond het grootste deel van het huis lange tijd leeg. Met grote mokken Indiase thee, gevuld met veel kruiden en melk, vertellen ze aan de eetkamertafel hun verhaal. Dochtertje Aavya is nieuwsgierig en komt vaak vanuit een hoek tevoorschijn, terwijl ze hard “Kiekeboe!” roept.

[TROUWEN] Rohit kwam elf jaar geleden naar Amstelveen om te werken voor een groot, internationaal bedrijf. Hij ontmoette Kanika toen hij even terug in India was, in het hotel waar zij werkte. Na zes dagen waren ze verloofd, en drie maanden later trouwden ze in India. Weer vijf maanden later kwam ze mee naar Nederland. “Trouwen gaat in India erg snel”, zegt Rohit. “Maar er wordt veel research gedaan. Onze families moesten het ermee eens zijn, en onze vrienden. Daarom voelde het goed.”

[KARAOKE] Met hun familie in India houden ze nauw contact. “We maken ons vaak zorgen, omdat India zo hard getroffen is door corona.” Iedere avond houden ze een Zoom-vergadering met de familie. Soms komen er een paar opdagen, andere avonden iedereen. Ze zingen samen, delen verhalen en maken grapjes. “We zijn altijd wel met minstens tien man”, zegt Rohit. Een karaokeavond, daar loopt het meestal op uit.

[INDIAAS ETEN] Rohit houdt van Nederland, hij heeft inmiddels ook een Nederlands paspoort. “Al is dat vooral handig”, zegt hij. Hij houdt van het koude weer, en vindt het fijn dat bijna iedereen er Engels spreekt. De schone lucht, en het weinige verkeer. “En er is zoveel keuze in Indiaas eten”, zegt hij. “Al is het vaak een Nederlandse versie ervan, zonder de pittige kruiden.” Het gezin eet dan ook bijna iedere dag Indiaas, meestal gemaakt door Kanika. “Na drie dagen iets anders, móet ik gewoon Indiaas eten”, zegt Rohit. 

Een eigenschap die hij nooit van Nederlanders zal overnemen is ‘going Dutch’, oftewel splitten. “Als ik met mijn Nederlandse vrienden, die jonger zijn dan ik, uit eten ga, mogen ze niet betalen. Dat kan echt niet.”

Een tijd na het interview ontvangen we een enthousiast appje van Rohit: zijn ouders zijn eindelijk in Nederland, nadat het luchtruim lange tijd was gesloten. Ze blijven drie maanden in Amstelveen, in de speciaal voor hen ingerichte kamers.

Andrea Huntjens en Esra Can

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit Mediafonds Amstelveen.

advertentie