Stefania is al jaren ‘een superfan’ van de Italiaanse stripserie 'Diabolik'.
Stefania is al jaren ‘een superfan’ van de Italiaanse stripserie 'Diabolik'. Esra Can

Italiaanse Stefania vindt het fijn in Amstelveen: ‘We hoeven hier echt niet weg. Ik ben echt een stadsmens’

Mensen AMSTL10

AMSTELVEEN] Tien verschillende culturen, allemaal wonen ze in Amstelveen. In deze tienweekse serie spreken we tien mensen uit de grootste nationaliteiten in de stad. Vandaag: Stefania Pagliarini (53) uit Italië.

In een rustige, groene straat vlakbij het Stadshart woont Stefania Pagliarini samen met haar man en zoon Jakopo. 

Ze woont al jaren in Amstelveen, maar is Italië nooit uit het oog verloren. 

[ITALIAANSE BRUILOFT] Na jaren gewerkt te hebben bij een bank, besloot ze voor zichzelf te beginnen. Ze startte een bedrijf, dat bruiloften organiseert in Italië. “Veel Nederlanders vinden dat een romantisch idee, om te trouwen in het buitenland”, zegt ze. “En als Italiaanse kun je veel meer voor elkaar krijgen.”

[THUIS] En zo regelt ze alle details, van de bloemen tot de styling en van de locatie tot het diner. Soms doet ze ook de wettelijke ceremonie, die ze voorleest in het Italiaans. Het zorgt ervoor dat ze vaak naar haar geliefde Italië kan reizen, want ze gaat naar twaalf tot vijftien bruiloften per jaar. “Voor mij is Italië mijn thuis. Maar mijn bruiloften doe ik in Toscane, daar heb ik dat niet. Ik kom uit Parma en alles is er anders: het eten, het weer, de mensen”, zegt ze.

[DIABOLIK] Ook is Italië nog alom vertegenwoordigd in haar Nederlandse huis. Er hangt een grote poster van Diabolik, een Italiaanse stripserie. Alle bijbehorende boeken staan op planken door de woonkamer verspreid. Diabolik is een bekende naam in Italië, een stripheld die steelt van criminelen. Stefania is al jaren ‘een superfan’. “Met mijn beste vriendin Simone wachtte ik iedere maand tot er een nieuw boek uitkwam, dan gingen we die samen lezen”, zegt Stefania. “Het verbindt mij en mijn man, want toen ik hem ontmoette kwam ik erachter dat ook hij fan is. We gaan nog steeds in Italië altijd even kijken bij de stripboekenwinkel in Parma, dan komen we met een doos boeken terug naar Amstelveen.”

[OKÉ STAD] Samen met haar man heeft Stefania vanaf het begin van hun tijd in Nederland in Amstelveen gewoond, terwijl hij in Hoofddorp werkt, werkt zij vanuit huis. Een ‘oké’ stad, zo noemt ze het. “We hoeven hier echt niet weg. Ik zou nooit in the middle of nowhere willen wonen, ik ben echt een stadsmens.” 

Eigenlijk wilde het stel naar Amsterdam, maar dat werd hen door collega’s afgeraden. “Amsterdam? Daar kun je echt niet met een kind heen! Dat is wat we hoorden. Wisten wij veel, wij waren nog nooit in Nederland geweest”, zegt Stefania. Soms heeft ze spijt dat ze niet naar Amsterdam zijn gegaan, maar inmiddels vindt ze het fijn in Amstelveen. “Je hebt er alles, het is dicht bij Amsterdam, prima.”

Andrea Huntjens en Esra Can

[Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit het Mediafonds Amstelveen.]

advertentie