Athina is een zwemmer, net als haar moeder. Trots laat ze haar medailles zien.
Athina is een zwemmer, net als haar moeder. Trots laat ze haar medailles zien. Esra Can

Athina Economon (17) droomt van terugkeer naar ‘haar’ Amerika: ‘Alles is er echt bigger en better’

10 november 2021 om 14:00 Mensen AMSTL10

AMSTELVEEN Tien verschillende culturen, allemaal wonen ze in Amstelveen. In deze tienweekse serie spreken we tien mensen uit de grootste nationaliteiten in de stad. Vandaag: Athina Economon (17) uit de Verenigde Staten.

Samen met haar ouders woont Athina Economon in, zoals zij het noemt, ‘het meest Amerikaanse huis van Europa’. En daar is geen woord van gelogen. Het enorme huis, met een hek er omheen, is veruit het grootste huis van de rustige straat waarin ze wonen. In de tuin staan een enorme trampoline, een barbecue waar je voor een heel dorp op kan koken, en in de leefkeuken staan niet een maar twee enorme Amerikaanse koelkasten. Het kleine koelkastje met Ben & Jerry’s-ijs dat in de woonkamer staat niet meegerekend.

AMERIKAANS SNOEP Trots laat ze een kast zien die uitpuilt van het Amerikaanse snoep. Iedere keer als ze in de Verenigde Staten komen - voor corona zo’n vier keer per jaar - nemen ze een heleboel mee om uit te delen aan neefjes en nichtjes. Haar vader zet een schaaltje M&M’s op tafel neer. Iedere bezoeker krijgt een zakje snoep mee naar huis, vertelt haar vader.

Athina woont inmiddels acht jaar in Nederland. Haar moeder, een Nederlandse, bezocht als schoonspringster de universiteit van Houston en ontmoette daar haar vader, die Grieks en Amerikaans is. De familie Economon heeft in Amerika, Griekenland en Zwitserland gewoond, en sinds haar moeder een hoge positie heeft bij Ahold, wonen ze in Amstelveen.

BEETJE VAN ALLEBEI Athina zit er op de internationale school. Ze spreekt een mengeling van Engels en Nederlands. Net zoals ze zelf ook een beetje van allebei is, zegt ze. “Maar ik voel me eerder Amerikaans dan Nederlands”, zegt ze, “en ik ben er ook veel mee bezig.” Ze volgt Amerikaanse trends, heeft een Amerikaanse stijl, en droomt ervan om weer in Amerika te kunnen wonen. “Ik vind het leven daar gewoon leuker. Alles is er echt bigger and better.”

Haar broer en zus zijn na hun leven in Nederland allemaal naar Amerika verhuist om te studeren of te werken. En zelf is ze dat ook van plan. Ze is een zwemmer, net als haar moeder, en wil ook gaan studeren aan de universiteit van Houston. Trots laat ze haar medailles zien. Een familiegeschiedenis die zich dus lijkt te herhalen. 

Voor vader en moeder, die zich voorlopig in Amstelveen blijven vestigen, is dat geen probleem. “Ik heb mijn kinderen alles meegegeven dat ik wil”, zegt Athina’s vader. “Nu mogen ze zelf de wereld ontdekken. You prepare the ship and build it as good as you can, and now you see how it sails.” Voor Athina is het minder spannend. Zij zegt niet te kunnen wachten tot ze weer terug kan gaan naar ‘haar’ Amerika.

Andrea Huntjens en Esra Can

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit het Mediafonds Amstelveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie