Afbeelding
Beeldbank Amstelveen

Moment stilte in raad voor ex-burgemeester Beelaerts

1 oktober 2021 om 16:55 Mensen

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft in de vergadering van woensdagavond een moment van stilte in acht genomen om de op 22 september overleden ex-burgemeester Pieter Beelaerts van Blokland te gedenken. 

Beelaerts van Blokland was zes jaar burgemeester van Amstelveen in de periode 1971-1977. Hij werd in 1977 weggeroepen om minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening te worden in het eerste kabinet Van Agt. Later werd hij burgemeester van Apeldoorn en commissaris van de koningin in Utrecht. 

“Zijn gehele loopbaan stond in dienst van het openbaar bestuur,” zei Amstelveens huidige burgemeester Tjapko Poppens in een in memoriam in de raad. “Hij stond bekend als een gedreven en bevlogen bestuurder en een betrokken burgervader. Hij was burgemeester toen in Amstelveen de snelle naoorlogse explosieve groei stabiliseerde. Onder Beelaerts maakte het gemeentebestuur zich hard voor de ontwikkeling van groen, sport en cultuur als onderscheidende kwaliteiten van Amstelveen. In die jaren is ook een begin gemaakt met de ontwikkeling van Uilenstede en Kronenburg en een stadscentrum met een cultureel centrum. Verder kreeg in die periode samenwerking met buurgemeenten vorm. Het meest zichtbare dat Beelaerts heeft achtergelaten is het tegenwoordige raadhuis, ook al werd dat pas in 1980 geopend. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling en bouw. Mensen die hem kenden omschrijven Beelaerts van Blokland als een betrokken, markante en kundige burgemeester. Hij stond bekend om zijn welbespraaktheid,, toegankelijkheid en ook humor. Een man van statuur. Hij was geliefd in het raadhuis en daarbuiten. Ook na zijn vertrek bleef hij betrokken bij onze gemeente. In 2019 heb ik hem thuis opgezocht in Utrecht en hij bleek ook toen nog aardig goed op de hoogte van Amstelveen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie