Mr Dirk Meerburg (rechts) ontvangt zijn 'ereburgerschap' uit handen van Otto Over, bewoner Amstelzijde.
Mr Dirk Meerburg (rechts) ontvangt zijn 'ereburgerschap' uit handen van Otto Over, bewoner Amstelzijde. Eigen foto

Amstelzijde zet haar ‘ereburger’ in het zonnetje

25 augustus 2021 om 10:41 Mensen

AMSTELVEEN Het was al in het nieuws, ‘t Jagershuis aan de Amstelzijde in Amstelveen blijft een monument. Minder bekend is dat dit mede te danken was aan de onverzettelijkheid van één man: Dirk Meerburg. 

Toen de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in 2016 besloot het Jagershuis af te voeren van de lijst van rijksmonumenten was het ongeloof en de verontwaardiging groot onder de bewoners van de Amstelzijde. Mooi voor de eigenaar, die het pand in 2008 aanschafte, want dat maakte de weg vrij voor sloop en nieuwbouw op deze mooie, en historisch belangrijke plek. Maar een grote teleurstelling voor bewoners, en ook voor voormalig bewoner Dirk Meerburg, nog altijd verknocht aan de Amstelzijde en met een passie voor monumenten.

Hij besloot zich in de zaak vast te bijten, een eigenschap die hem als voormalig advocaat niet vreemd is. De Stichting Historisch Amstelveen en de Stichting Beschermers Amstelland sloten zich aan. Tot tevredenheid van alle partijen kwam de overheid, waaronder de gemeente Amstelveen, terug op haar eerdere inzichten.

Het vele benodigde juridisch werk werd voornamelijk door Meerburg gedaan geassisteerd door gespecialiseerde collega’s en adviseurs. In 2018 leek het alsof, na vele zittingen, de bewoners onder leiding van advocaat Meerburg, de rechtszaak hadden gewonnen. Echter, uiteindelijk kwam de zaak in 2019, op verzoek van de eigenaar, in hoger beroep bij de Raad van State waarop Meerburg genoodzaakt was nog dieper in dossiers, archieven en argumenten te duiken. Na lange tijd kwam dan toch, in juli 2021, de verlossende uitspraak en bleef de rijksmonumentale status van het pand, voormalig restaurant hotel ’t Jagershuis, gehandhaafd.

Alle betrokkenen waren het erover eens, zonder alle inspanning van Dirk Meerburg, was dit nooit gelukt. Om dat te vieren boden de bewoners en Brasserie Paardenburg, mede namens de beide Stichtingen, hem onlangs een feestje aan in Brasserie Paardenburg, uiteraard aan de Amstelzijde. Daar werd hem door bewoners de titel ‘ereburger’ van de Amstelzijde verleend en ook zal een pad naast het bekende pontje naar hem vernoemd worden.

Naast een groot aantal bewoners van de straat, betrokkenen en speciale gasten was ook wethouder Herbert Raat namens de gemeente Amstelveen aanwezig. Deze bedankte de nieuwe ‘ereburger’ voor zijn inspanningen. Meerburg benadrukte in zijn dankwoord dat hij zich al die jaren gesteund voelde door bewoners en betrokkenen en meldde het mooi te vinden dat het burgers gelukt is een, voor hen onbegrijpelijk, besluit van de overheid terug te draaien.


Omdat ‘t Jagershuis nu een rijksmonument is, mag de buitenkant niet veranderen. Eigen foto

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie