Wil Roode kreeg de wisseltrofee als waardering voor haar inzet voor een rechtvaardige behandeling van mensen in armoede en met een bijstandsuitkering.
Wil Roode kreeg de wisseltrofee als waardering voor haar inzet voor een rechtvaardige behandeling van mensen in armoede en met een bijstandsuitkering. Jeanette Schols

FNV Zilveren Schouderklopje naar Wil Roode

26 april 2021 om 15:00 Mensen

AMSTELVEEN Het FNV Zilveren Schouderklopje is deze week uitgereikt aan Wil Roode, kaderlid bij FNV Uitkeringsgerechtigden. Zij kreeg de prijs als waardering voor haar inzet voor een rechtvaardige behandeling van mensen in armoede en met een bijstandsuitkering. Regiocoördinator én eerdere winnaar van de wisseltrofee Ron van Baden, overhandigde Wil Roode de prijs die door corona al (te) lang in zijn huiskamer stond.

Al in december 2019 nam Ron van Baden het besluit dat de prijs naar Wil Roode moest. Dat was tijdens de landelijke FNV evaluatie van de Participatiewet. Ron wist het meteen dat de prijs naar Wil moest, toen hij de krachtige Amstelveense Barry hoorde die het belang van de steun van Wil Roode uitsprak. Barry had nare ervaringen met de Participatiewet toen zij van Amsterdam naar Amstelveen verhuisde. Zo vorderde de gemeente, naar later bij de rechter bleek onterecht, een nabetaling van pleegzorg waardoor zij in ernstige financiële problemen kwam. Ron van Baden: “Wil stond voor haar klaar en hielp haar op te komen voor haar rechten tegen de machtige gemeente. Wil blijft onvermoeid opkomen voor mensen. Naast enorme steun van bijstandsgerechtigden en andere mensen in armoede, ondervindt Wil óók enorm veel weerstand van anderen die haar steun aan de minima soms ervaren als een aanval op hen.”

BELANGRIJKE SPIL Bijstandsgerechtigden en anderen die in armoede leven, zijn enorm trots dat de prijs naar Wil Roode is gegaan. Zij kennen haar als iemand die in staat is naast je te staan en je te steunen, iemand die actief mensen organiseert, haar enorme netwerk benut en er voor zorgt dat mensen, zoals dat hoort bij een vakbond, samen een sterke vuist maken. Wil Roode was en is een belangrijke spil in acties van bijstandsgerechtigden en anderen in armoede in Amstelveen.

Het FNV Zilveren Schouderklopje is een initiatief vanuit het Ledenparlement. De prijs kan zowel in het teken van waardering of aanmoediging staan. Het wordt afwisselend aan een bestuurder en een kaderlid uitgereikt. Ton Heerts, ontving de prijs na zijn verkiezing als FNV voorzitter als eerste. Bij zijn vertrek uit de FNV ging het Zilveren Schouderklopje naar FNV Metaal kaderlid Jos Broeren, die op zijn beurt FNV bestuurder Ron van Baden nomineerde. Aan Wil Roode nu de schone taak na een jaar het Zilveren Schouderklopje aan een FNV bestuurder te overhandigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie