Van links naar rechts: Teun, Ton en Mischa
Van links naar rechts: Teun, Ton en Mischa Naomi Heidinga

Bijzonder jubileum voor Ton Endres: 50 jaar bij schoonmaakbedrijf en glazenwasserij Variant

1 april 2024 om 10:00 Mensen

AMSTELVEEN Vijftig jaar bij dezelfde werkgever, hoe vaak komt dat nog voor? “In onze wereld is dat een unicum,” aldus Theun van de Oudeweetering, oprichter en voormalig eigenaar van Variant BV. Hij nam een halve eeuw geleden Ton Endres in dienst. Ton telt inmiddels 71 lentes, maar is nog niet van plan te stoppen met werken. “Ik ben hier elke vrijdagochtend, vaste prik.”

SOLLICITEREN

Het schoonmaakbedrijf Variant BV is in 1962 opgericht door Theun. In 2009 nam zijn zoon Mischa het van hem over. “Ik ben nu 45 jaar, Ton werkte toen al vijf jaar voor mijn vader.” Ton kwam via een voormalig collega bij Variant terecht. “Daarvoor werkte ik ook als glazenwasser, maar we deden alleen kantoren rond Schiphol.” Een collega maakte de overstap naar Variant en vertelde Ton dat er meer mensen nodig waren. “Ik hoorde het vrijdag, en maandag kon ik bij Theun aan de slag.” De dag ervoor ging hij met zijn vrouw José bij Theun langs om te solliciteren. Het is al een tijdje geleden, maar hij weet het nog. Hij was toen 21 jaar, José was 17 jaar oud.

TROTS

Ton is trots op zijn vak. “Ik keek nooit op de klok, maakte altijd alles netjes af. Als de klant tevreden was, gold dat ook voor mijn werkgever, en voor mij.” Ze kregen nooit klachten over het werk van Ton. Integendeel, als hij eens voor collega’s inviel, vroegen klanten of hij de volgende keer weer kon komen. Zijn kennis en ervaring droeg hij graag over aan anderen. Zo werkte hij onder andere Pedro in, inmiddels ook een ervaren kracht die al ruim vijfentwintig jaar voor Variant werkt. Ook Mischa staat hij bij. “Soms krijg ik vragen over hoe je iets het best kan schoonmaken.”

HUISKAMER

Hij was van plan door te gaan tot het niet langer zou kunnen. Het einde kwam eerder dan verwacht. “Vijf jaar geleden heb ik mijn biceps afgescheurd. ‘Gister was je laatste werkdag,’ zei de dokter tegen me. Dat was even slikken. Ik had graag door willen blijven gaan, en dan langzaam willen afbouwen.” Schoonmaken doet hij nog wel, maar dan thuis. Hij werkt nog een halve dag per week. “Ik doe wat administratie, inkoop en ga langs bij klanten om te incasseren.” Het kantoor voelt voor Ton als tweede huiskamer. Geen wonder dat hij er geen afscheid van wil nemen. De overige tijd is goed gevuld, met klussen en aandacht voor de kleinkinderen.

VROUWELIJK SCHOON

In de loop der jaren heeft Ton veel gezien en meegemaakt. Hij werd tweemaal mee op vakantie gevraagd door vrouwen, en had regelmatig sjans. Ook zag hij het nodige vrouwelijk naakt. Hij was er niet blind voor, maar echt oog had hij er ook niet voor. “Ik was vooral bezig met of ik mijn werk goed deed. Bovendien had ik een vrouw en twee kinderen thuis en was ik niet geïnteresseerd in andere vrouwen.” Een kopje koffie dronk hij wel eens bij klanten, maar daar bleef het dan ook bij. “Ik dronk niet bij iedere klant een bakje koffie, anders kwam het werk nooit af!”

LEUK

Bij zijn 25-jarig jubileum bij het bedrijf werd hij verrast met een feest door zijn werkgever. Wat hem nu staat te wachten is een verrassing. Voorlopig denkt hij niet aan afscheid nemen, daarvoor vindt hij het werk nog veel te leuk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie