Wil Roode en Ellen Steijvers zetten zich in voor Amstelveners die het financieel moeilijk hebben.
Wil Roode en Ellen Steijvers zetten zich in voor Amstelveners die het financieel moeilijk hebben. Naomi Heidinga

Steunfonds Vrienden van Els helpt Amstelveners die het financieel moeilijk hebben

13 december 2023 om 08:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Zelfs in Amstelveen zitten mensen in de kou. Het Steunfonds Vrienden Van Els helpt mensen die het financieel moeilijk hebben. Zoals Els (fictieve naam). Ze woont met haar kinderen in een bouwval, zonder verwarming. Ze douchen met koud water. Door een reeks gebeurtenissen kwam ze in de financiële problemen. “Zoiets kan ons allemaal  overkomen,” aldus Wil Roode. Ze is samen met Ellen Steijvers en enkele anderen initiatiefnemer van het Steunfonds. 

Het Steunfonds zamelt geldt in voor Els. “Els werkte als freelancer, kwam in een scheiding terecht en werd ziek. Vanwege haar ziekte kon ze niet meer werken. Ze raakte al haar spaargeld kwijt en zat met een te duur huis. Ze verhuisde vanwege de hoge woonlasten naar een bouwval. Ze had bij de gemeente aangeklopt voor hulp, maar haar werd niet verteld dat ze een bijstanduitkering kon krijgen. Zo bouwde ze allerlei schulden op.” Daardoor zit ze al een aantal winters in de kou. Ze heeft geen geld om haar huis af te maken. Ze heeft inmiddels wel weer een baan, maar ze zit in de schuldsanering en dus geen geld om haar huis aan te pakken. “We hebben dit steunfonds opgezet om haar te helpen. We hebben geld nodig voor bouwmaterialen, maar zoeken ook hulp in natura. Haar woning heeft geen elektriciteitsleidingen, de muren zijn kaal evenals de vloer. We zijn op zoek naar een loodgieter, elektricien en een stukadoor om haar huis in orde te helpen maken.”

TUSSEN WAL EN SCHIP

Het verhaal van Els is schrijnend, maar staat niet op zich. In Amstelveen vallen meer mensen tussen wal en schip. “Ze zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden tot hulp die er zijn,” aldus Roode. “En worden hier door de gemeente niet altijd op gewezen,” aldus Steijvers. Ze kennen inmiddels een heel aantal gevallen van mensen die niet de hulp kregen die ze nodig hadden, waardoor hun situatie van kwaad tot erger werd. Zo krijgt lang niet iedereen een urgentieverklaring, die nodig is om voorrang te krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. “Ik ken het verhaal van een vrouw die noodgedwongen met haar kinderen in een tent in het Amsterdamse bos kampeerde, omdat ze geen dak boven hun hoofd hadden,” vertelt Roode. 

Steijvers doet onderzoek naar hoe mensen in de problemen raken en hoe ze vervolgens door de gemeente worden geholpen. “Deze mensen hebben doorgaans een aantal zaken gemeen. Vaak gaat het om vrouwen die in een scheiding zitten. Ze hebben geen huis of wonen in een huis waarvoor ze de lasten niet meer kunnen dragen. Ze krijgen niet de hulp die ze nodig hebben, waardoor ze schulden opbouwen.” Roode: “Het gaat soms ook over huiselijk geweld, in welke vorm dan ook. Soms durven vrouwen geen hulp te vragen omdat ze bang zijn, bijvoorbeeld om hun kinderen kwijt te raken.” Roode staat deze mensen waar mogelijk bij. “Ik ben een tijd burgerlid geweest voor de SP, ik heb het via de politiek geprobeerd. Maar dat helpt niet.”

STEUNFONDS

Met het Steunfonds hopen ze de problemen voor Amstelveners wat te verlichten. Het komende half jaar wordt geld ingezameld voor Els, zie www.doneeractie.nl/steunfonds-vrienden-van-els/-84938. Denk je op een andere manier te kunnen bijdragen? Neem dan contact op met Ellen Steijvers via ellensteijvers@hotmail.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie