Wethouder Marijn van Ballegooijen overhandigt een pakket bij de inzamelingsactie van de Voedselbank.
Wethouder Marijn van Ballegooijen overhandigt een pakket bij de inzamelingsactie van de Voedselbank. Gemeente Amstelveen

Inzamelingsactie van maandverband en tampons op markt Amstelveen

29 september 2023 om 14:35 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Vrijwilligers van de Voedselbank hielden vrijdag een inzamelingsactie van maandverband en tampons op de markt om de zogeheten menstruatiearmoede tegen te gaan. Ze deden dit als het team ‘Bloedserieus´. De opbrengst van de actie wordt gebruikt om meisjes en vrouwen te helpen die niet altijd geld hebben om deze materialen te kopen. “Een geweldig initiatief om zo de handschoen op te pakken tegen een verborgen probleem,” vindt wethouder Marijn van Ballegooijen die de actie van harte ondersteunt en zelf een pakket materiaal meebracht.

Amstelveners die ook een bijdrage willen leveren kunnen dit  doen bij de Voedselbank in De Olmenhof aan Landtong 2. Iedere woensdag tussen 9.00 uur en 11.00 uur kan materiaal worden gebracht.

GROEIENDE ARMOEDE

Als gevolg van de zogeheten Menstruatiearmoede gaan vrouwen niet naar hun werk en meisjes niet naar school of ze behelpen zich met wc-papier of andere onhygiënischere alternatieven, hetgeen infecties kan veroorzaken. Door de groeiende armoede zal dit probleem naar verwachting alleen maar groter worden. De Voedselbank krijgt producten van het Armoedefonds, maar dat is bij lange na niet voldoende.

Er zijn geen exacte cijfers over de omvang van menstruatiearmoede in Amstelveen bekend. “Dat maakt niet uit. We weten dat het speelt en al kunnen we één iemand helpen is dat al winst”, zegt Van Ballegooijen.

GRATIS MATERIAAL OP SCHOOL

Sinds 2021 wordt gratis materiaal aangeboden op middelbare scholen in Amstelveen. Leerlingen kunnen het materiaal ophalen in een specifiek lokaal en kunnen een voorraad meenemen voor thuis. “Van de scholen horen we dat leerlingen blij zijn met het initiatief”, zegt Van Ballegooijen. “Ook vanuit onze klankbordgroep de Cliëntenraad Minima en onze welzijnsorganisatie Participe horen we positieve geluiden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie