Edwin Barentsen met jurylid Marylin Haimé.
Edwin Barentsen met jurylid Marylin Haimé. Zonnehuisgroep

Zonnehuis Penning voor Edwin Barentsen uit Amstelveen

24 mei 2023 om 12:38 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Edwin Barentsen uit Amstelveen heeft dinsdagmiddag een Zonnehuis Penning gekregen. Hij is initiatiefnemer van een dansmiddag voor MS- en parkinsonpatiënten in Amstelveen. De Zonnehuis Penningen worden jaarlijks toegekend aan betekenisvolle initiatieven voor kwetsbare ouderen in de gebieden waar de Zonnehuisgroep zorg biedt (Amstelveen, Ouder-Amstel, De Ronde Venen, Amstelveen en Amsterdam Zuid).

De uitreiking vond plaats in het Huis van de Wijk in Buitenveldert. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd volgens de Zonnehuisgroep eens te meer duidelijk hoe belangrijk maar vooral hoe leuk het is om een bijdrage te leveren aan de zorg voor elkaar. “Wij als zorgprofessionals kunnen niet zonder hen, zonder die betekenisvolle initiatieven, zonder dit vangnet van informele organisaties voor kwetsbare ouderen,” aldus Thijs Houtappels, bestuurder Zonnehuisgroep Amstelland. 

IN BEWEGING BRENGEN

Edwin Barentsen kreeg de penning voor de gemeente Amstelveen. ‘Zorgvuldig en doordacht, met de inzet van vrijwilligers en professionals, breng je met een dansevenement letterlijk en figuurlijk beweging in het leven van ouderen met fysieke beperkingen,’ aldus het juryrapport.

ZELFSTANDIGHEID

De Zonnehuis Penning voor de gemeente Ouder-Amstel ging naar het initiatief Vervoertje. Vrijwillige chauffeurs brengen ouderen voor een klein bedrag naar een adres in de buurt. “Met jullie initiatief bieden jullie oudere dorpsgenoten mobiliteit. Praktisch en laagdrempelig dragen jullie op deze manier bij aan hun zelfstandigheid en vrijheid,” aldus jurylid Marylin Haimé. 

De penning voor de gemeente De Ronde Venen ging naar Simone Borgstede die alleengaande ouderen met een breed aanbod van activiteiten de kans geeft om net elkaar in contact te komen. Voor Amsterdam ging de penning naar de Zwerfafvalbrigade, die ervoor zorgt dat deelnemende ouderen buiten actief zijn en laten voelen dat ze van betekenis zijn.

INSPIREREN

De Zonnehuis Penning is een blijk van waardering voor mensen die zich belangeloos inzetten voor kwetsbare thuiswonende ouderen en een erkenning voor hun bijzondere inzet. Hiermee wil de Zonnehuisgroep ook anderen inspireren.

Sinds het 100-jarig jubileum in 2021 wordt de Zonnehuis Penning jaarlijks uitgereikt in de gemeenten waar Zonnehuisgroep Amstelland ouderenzorg biedt. Iedereen kan iemand voordragen: een familielid, vriend, kennis, collega of buur. Een jury beoordeelt de kandidaten en hun initiatieven en bepaalt wie van de genomineerden voor die gemeente de Zonnehuis Penning verdient.

JURY

De jury bestaat uit voorzitter Nelleke Vogel (onder meer voorzitter Raad van Toezicht Participe), Henk Nies (bijzonder hoogleraar Organisatie en beleid van zorg aan de Vrije Universiteit), Marylin Haimé (lid van de landelijke Raad van Ouderen en lid van het bestuur van Amnesty International Nederland), Shosha Melkman (voorzitter Centrale Cliëntenraad Zonnehuisgroep Amstelland) en Thijs Houtappels (bestuurder Zonnehuisgroep Amstelland).


De Zonnehuis Penningen. - Foto: Zonnehuisgroep

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie