Wethouder Marijn van Ballegooijen met vrijwilligers van de Belklus.
Wethouder Marijn van Ballegooijen met vrijwilligers van de Belklus. Gemeente Amstelveen

Subsidie Belklus verhoogd voor hulp ouderen bij klusjes in en rond huis

7 april 2023 om 10:33 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Amstelveners met de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen ook dit jaar weer volop gebruikmaken van de Belklus. De service is er voor kleine klusjes in en rond het huis, maar ook voor veiligheidsscans om bijvoorbeeld valpartijen te voorkomen. “De Belklus is van onschatbare waarde,” zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Welzijn). De gemeente heeft daarom de jaarlijkse subsidie verhoogd.

De Belklus is er voor inwoners met de AOW-leeftijd, maar ook voor inwoners met een beperking. De vrijwilligers voeren kleine klusjes uit in en rond het huis. Het gaat bijvoorbeeld om het ophangen van een lamp of het aanleggen van elektra. Afhankelijk van de klus en de financiële situatie van de aanvrager is de hulp gratis, of wordt er een eigen bijdrage gevraagd.

VEILIGHEIDSSCANS

Sinds vorig jaar voert de Belklus ook zogenoemde veiligheidsscans uit om valpartijen in huis te voorkomen. “Als het nodig is worden beugels geïnstalleerd of drempels weggehaald,” licht Van Ballegooijen toe. “Hier gaan we graag mee door.” In 2022 zijn er meer dan honderd woningen aangepast naar aanleiding van een veiligheidsscan. In meer dan vierhonderd woningen zijn aanpassingen gedaan in verband met duurzaamheid. In totaal zijn in 2022 3.300 klussen uitgevoerd door de Belklus.

VRIJWILLIGERS

De Belklus werkt met ruim twintig vrijwilligers. Van Ballegooijen prijst hen ook voor de sociale functie die ze hebben. “Ze maken een praatje met de inwoners en drinken een kop koffie”, zegt de wethouder. “De vrijwilligers signaleren eenzaamheid of als het even niet goed gaat. Het bieden van een luisterend oor is zo belangrijk.”

Wie een klus wil aanvragen of zelf vrijwilliger wil worden kan terecht op www.belklus.nl of bellen met 020 - 647.1089 (op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie