Mensen met dementie of psychische problematiek zijn hier vijf dagen per week welkom voor de dagbesteding.
Mensen met dementie of psychische problematiek zijn hier vijf dagen per week welkom voor de dagbesteding. Myrthe van Schaik

Wijngaard de Amsteltuin laat mensen opbloeien

10 april 2023 om 09:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN In Wijngaard de Amsteltuin in Amstelveen waan je je in Italië, Frankrijk of Spanje. Met een mandje met zelf gebottelde wijn en lekkere hapjes strijk je neer tussen de wijnranken. Een pareltje dichtbij Ouderkerk aan de Amstel. Wat veel mensen niet weten is dat deze plek naast horecalocatie ook een zorgboerderij is. Mensen met dementie of psychische problematiek zijn hier vijf dagen per week welkom voor de dagbesteding. Het doel is tweeledig: de bezoekers een fijne dag in een groene omgeving en de mantelzorgers worden even ontzorgd.

VAN COMMUNICATIE-ADVISEUR NAAR ZORGBOERIN

Annelies Kruijthoff en Douwe Woudstra maakten in 2019 de stap van kantoor naar natuur. Annelies: ‘”Ik was werkzaam als communicatieadviseur en ik miste het ondernemerschap. Douwe en ik zaten erover te denken om een eigen bedrijf te beginnen maar vroegen ons af of het ook mogelijk was om een bestaand bedrijf over te nemen. Dit bleek zeker mogelijk en de Amsteltuin was zo’n bedrijf. Wij werden meteen getriggerd door de titel ‘Te koop: wijngaard aan de randstad’. Na tien maanden was het rond! Wij zijn nu zorgboer en zorgboerin.

De Amsteltuin heeft sinds de oprichting in 2006 deze dubbele functie gehad: de dagbesteding en de wijngaard met horecafunctie. Juist om deze twee met elkaar te verbinden; om mensen in de dagbesteding mee te laten draaien met het werken in de natuur.”

Het is heel leuk om te zien hoe betrokken de mensen zijn.

VAN ZAADJE TOT SOEP

Dat er druiven groeien in de Amsteltuin, ligt voor de hand (de tuin telt maar liefst 3500 ranken). Dat er ook een enorme moestuin is met andere -bekende en vergeten- fruit- en groentesoorten, weet niet iedereen. Anna Hamelink is sinds vijf jaar vrijwilliger in de Amsteltuin en heeft het project ‘moestuin’ opgezet. “Wij verbouwen groente en fruit zowel op de koude grond als in een kas. Het meeste groeit in bakken die wat hoger liggen zodat de mensen met een rollator er ook makkelijk bij kunnen. We betrekken alle bezoekers van de dagbesteding bij het proces. We plukken, zaaien, oogsten en koken samen. Het is heel leuk om te zien hoe betrokken de mensen zijn. We proberen altijd te zorgen voor verwondering bij de bezoekers door ook onbekende groenten-en fruitsoorten te kiezen. Van gele of paarse sperziebonen tot ‘cavelo nero’ een Italiaanse boerenkool. Dit jaar hebben we ook‘ meloenpeer’ of ‘pepino’. Het was even spannend of die het zou doen maar hij groeit goed. Mensen slaan daar echt op aan en dat is heel leuk om te zien.”

Van zaadje tot soep. foto: Myrthe van Schaik.

We zien echt dat het mensen goed doet om hier te komen.

BEZOEKERS BLOEIEN OP

Genezen doen de bezoekers van de dagbesteding niet meer maar opbloeien doet eigenlijk iedereen. Annelies: “We zien echt dat het mensen goed doet om hier te komen. Ze worden uitgedaagd met de activiteiten, hebben een praatje met elkaar, komen buiten. Ze gaan vriendschappen aan en krijgen meer zelfvertrouwen, dat is heel mooi om te zien. Jaap (67) is daar een goed voorbeeld van. Hij is altijd succesvol geweest in het bedrijfsleven,heeft jaren in het buitenland gewoond met zijn gezin, volleybalde op hoog niveau. Toen overleed zijn vrouw en kreeg hij zelf Parkinson. Dit heeft invloed op zijn brein en zijn spraak. Toen hij hier kwam was hij relatief jong en moest hij echt wennen. Inmiddels komt hij zelfs een extra dag per week en zien we dat hij echt op zijn plek zit hier en een mooie vriendschap heeft opgebouwd met een dame van 85. Gister zag ik hem jeux de boulen en dan geniet hij zichtbaar.”

DE INZET VAN VRIJWILLIGERS

De Amsteltuin biedt verschillende activiteiten aan. Annelies: “Bezoekers kunnen tuinieren, wandelen of een spelletje doen, sjoelen en rummikub zijn favoriet. Maar ook de stoelgymnastiek vinden mensen heel leuk. Omdat we met verschillende mensen werken die niet allemaal hetzelfde willen of kunnen, is het soms handig om subgroepjes te maken en daar heb je dan ook begeleiders voor nodig. We hebben 5 parttimers in dienst en 16 vrijwilligers. Het liefst zou ik er elke dag een extra vrijwilliger bij hebben. Dan is er gewoon meer aandacht voor iedereen. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om een bijdrage te leveren. Nieuwe ideeën zijn altijd welkom. We werken met elkaar in een hele prettige, informele sfeer met uitzicht op een wijngaard die alles met elkaar verbindt.”

Meer informatie via amsteltuin.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie