Deelnemers op pad tijdens hun laatste les van fietscursus.
Deelnemers op pad tijdens hun laatste les van fietscursus. Naomi Heidinga

AmstelveenSport leert volwassenen fietsen en fietsangst te overwinnen

27 maart 2023 om 10:42 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Zo’n vier keer in het jaar organiseert AmstelveenSport een fietscursus voor volwassenen. “De deelnemers hebben of in hun jeugd nooit leren fietsen, of ze zijn gaandeweg het vertrouwen kwijtgeraakt,” vertelt buurtsportcoach Krista Mol. Er is een beginners- en een vervolgcursus. “Bij de eerste blijven we op het pleintje fietsen. Bij de tweede gaan de deelnemers de weg op, en fietsen we door de wijk.”


De cursussen bestaan elk uit zes lessen. “Bij de beginnerscursus stapt men niet direct op de fiets. Bij de eerste oefening zit het zadel van de fiets laag genoeg om mee te lopen. Vervolgens gaan we telkens een stapje verder, tot men rondjes kan rijden op het terrein.”

HAND UITSTEKEN

Remmen en op en af de fiets stappen zijn best lastig als je het niet gewend bent. Evenals je hand uitsteken. In de vervolglessen gaan de deelnemers de weg op. “Dan maken we rondjes door de wijk. Voor deelnemers is dat best pittig, zeker met de drukke en snelle verkeer op het fietspad. Ik vertel de deelnemers dat als ze het even niet meer weten, ze even kunnen remmen en afstappen en op het voetpad kunnen gaan staan tot de drukte voorbij is.”

FIETSLAND

Vrijdag 24 maart is de laatste les van de vervolgcursus. Shu En, Jane en Rayanah hebben vandaag hun laatste les. Jane en Shu En hebben als kind niet leren fietsen. “Nederland is een fietsland bij uitstek. In Amstelveen heb je hele mooie fietspaden. Het is hier beter dan in Amsterdam,” aldus Shu En. “Als het mooi weer is, vind ik het leuk om te fietsen,” vindt Jane. Ze wilde al eerder leren fietsen, maar kon geen fietslessen vinden. Tot ze bij AmstelveenSport terecht kon. Rayanah heeft in het verleden een ongeluk gehad met de fiets. “Daarom durfde ik een tijdlang niet te fietsen. Dankzij deze fietscursus durf ik het weer aan.” Krista: “Omdat je de techniek al onder de knie had, pikte je alles heel snel weer op.”

BALANS BEWAREN

Het leren remmen is één van de mooiste onderdelen van het fietsen, vertellen Jane en Shu En. “Je hand uitsteken op de fiets vind ik ook lastig,” aldus Shu En. Dat vinden de andere deelnemers ook. “Het is lastig je balans te bewaren.” Tijdens de lessen zijn ook alle verkeersregels voor fietsers doorgenomen. “Soms is het lastig om overzicht te krijgen van een situatie.” Krista: “Ook dan geldt: neem je tijd, stop liever om even goed te kijken en te bedenken wat je gaat doen.”

SCHERPE BOCHTEN

De buurtsportcoach neemt tijdens de lessen bewust ook de lastigere stukken mee. “Onderweg komen we van alles tegen. Scherpe bochten, drukte en hellingen. Het viaduct bij de A9 vinden de deelnemers doorgaans best lastig.”

De volgende fietscursus staat op het punt van beginnen. Op 5 april begint een nieuwe cursus, die bestaat uit zes lessen. Van 9.30-10.15 uur is er een les voor beginners, daarna is van 10.30 tot 11.15 uur de vervolgcursus. Verzamelen bij het kantoor van AmstelveenSport (Sportlaan 25, Amstelveen). Deelname aan de cursus kost 15 euro. Je kunt een fiets lenen. Aanmelden via k.mol@amstelveensport.nl

Ook voor jongeren is er een fietscursus. Deze vindt op maandagmiddag van 16 tot 17 uur plaats.


Foto: Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie