Mirthe Berentsen.
Mirthe Berentsen. Jiri Buller

Moederschap in de kunsten belicht in Cobra Museum op Vrouwendag

23 februari 2023 om 10:54 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Op woensdagavond 8 maart (Internationale Vrouwendag) vindt er in het Cobra Museum een bijeenkomst plaats over wat het betekent om kunstenaar en moeder te zijn. Cultuurwetenschapper en kunsthistoricus Jannilt Pol gaat over dit onderwerp in gesprek met schrijver en kunstenaar Mirthe Berentsen. Zij schrijft momenteel aan een nieuw boek over kunst en de politisering van het moederschap. Daarnaast werkt ze aan een podcast getiteld ‘Tussen kunst en kind’, over het ouderschap binnen de kunsten.

Het kunstenaarschap lijkt volgens het museum vaak exclusieve eisen te stellen op het gebied van toewijding, constante flexibiliteit en beschikbaarheid. ‘Maar ook op het gebied van het moederschap zijn er vele – en misschien wel vergelijkbare – eisen uit de maatschappij. Naar aanleiding van werk en leven van Sonja Ferlov kijken we naar hoe het vandaag de dag is om zowel kunstenaar als moeder te zijn,’ zo kondigt het Cobra Museum aan.

In het museum is momenteel kunst van de in Denemarken geboren Sonja Ferlov (1911-1984) te zien. Haar werk maakt onderdeel uit van de expositie ‘Je est un autre’ waarin ook kunstwerken van haar in Zuid-Afrika geboren partner Ernest Mancoba (1904-2002) te zien zijn. Hun interraciale relatie was uniek in die tijd waardoor ze veel tegenwerking en racisme ervoeren. Beiden waren aan de zijlijn betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging in Denemarken.

Het programma duurt van 19.30 tot 20.30 uur. Er is gelegenheid om de tentoonstelling ‘Je est un autre’ en eventueel de rest van het museum te bezoeken.Het gesprek over moeder- en ouderschap in de kunsten vindt van 20.30 tot 21.30 uur plaats. Aansluitend is er tot 22.00 uur gelegenheid tot een drankje in het café va het museum.

De toegang bedraagt 10 euro, inclusief museumbezoek. Voor meer informatie: cobra-museum.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie