Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Particulier stelt woning in Amstelveen beschikbaar voor economisch daklozen

2 december 2022 om 11:37 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Opnieuw is in Amstelveen een match gevonden om inwoners die tijdelijk zonder woning zitten onderdak te bieden. Een particulier in de wijk Groenelaan stelt per 1 december een woning beschikbaar aan twee economisch daklozen. “Hartverwarmend en zo belangrijk dat dit gebeurt”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. De opvang is bestemd voor inwoners die tijdelijk zonder woning zitten vanwege bijvoorbeeld een scheiding, of omdat ze geen werk meer hebben. Er is geen sprake van verslaving of psychische problematiek. Ze kunnen echter niet bij vrienden of familie terecht en staan op straat.

De betreffende eigenaar maakt zelf geen gebruik van de woning. De tijdelijke bewoners betalen naar draagkracht een deel van de vaste lasten. De gemeente betaalt de rest, alsmede de begeleiding die zij ontvangen. De eigenaar maakt geen winst. “Fantastisch dat de eigenaar zo bijdraagt aan het oplossen van een groot maatschappelijk probleem,” zegt Van Ballegooijen. “Ik hoop dat meer eigenaren dit doen. Ze kunnen echt het verschil maken voor mensen die in de knel zitten. Tijdelijk een dak boven je hoofd en begeleiding om je leven weer op de rit te krijgen kan zo veel verdere ellende voorkomen.”

Om economisch daklozen te helpen trekt de gemeente in de regio Amstelland op met De Regenbooggroep. Tot 1 augustus hebben in de regio 202 inwoners begeleiding gehad van deze organisatie en is voor 105 personen tijdelijke huisvesting geregeld. Er zijn verschillende plekken waar economisch daklozen worden opgevangen. Bijvoorbeeld aan de Bovenkerkerweg en Graaf Janlaan, en in hotels in Amstelveen, Amsterdam, Haarlemmermeer en Oostzaan.

ONDER DE PANNEN In samenwerking met De Regenbooggroep is er ook het project ‘Onder de Pannen’, in Amstelveen en Uithoorn. Inwoners die een kamer over hebben kunnen zich aanmelden als verhuurder, zonder gekort te worden op eventuele uitkeringen of toeslagen. Ook is er een zogenoemd Parentshouse waar drie gescheiden ouders samen wonen en hun kinderen kunnen ontvangen.

OPROEP Wethouder Van Ballegooijen roept Amstelveners op zich te melden als ze een kamer over hebben voor Onder de Pannen, of hun woning - of ander pand - beschikbaar willen stellen om mensen uit de brand te helpen. Geïnteresseerden kunnen zich voor vragen melden via amstelland@deregenboog.org

Een overzicht van de mogelijkheden voor inwoners die economisch dakloos zijn, of dreigen te raken, is te vinden op amstelveen.nl/economischdakloos

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie