Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Op diverse locaties in Amstelveen activiteiten in Week van de Valpreventie

27 september 2022 om 12:15 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Van 3 tot en met 9 oktober vindt landelijk de Week van de Valpreventie plaats. Ook In Amstelveen worden op diverse locaties activiteiten aangeboden met tips om ouderen sterker te maken, in balans te laten blijven en te voorkomen dat zij vallen. Deze activiteiten worden georganiseerd door Participe Amstelland, GGD Amsterdam, Diëtistenpraktijk Renate de Schaap, AmstelveenSport, Melkweg, Brentano en Diëtheek. Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk.

“Het is best moeilijk om toe te geven dat sommige dingen moeilijker gaan als je ouder wordt,” zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn). “Toch is het belangrijk om aandacht te hebben voor valpreventie. In Amstelveen hebben we standaardmeerdere valpreventiecursussen beschikbaar, bijvoorbeeld via Participe, of de Otago-lessen bij fysiotherapeuten. Maak daar gebruik van, want het helpt om langer leuke dingen te kunnen blijven doen. Tijdens de Valpreventieweek kunnen ouderen laagdrempelig kennismaken met de mogelijkheden die er in Amstelveen zijn voor valpreventie.”

Het belang van de landelijke actieweek wordt onderstreept door de cijfers. Elke 5 minuten belandt in Nederland een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. En dat betreft dan nog maar 10 procent van het totaal aantal valongevallen van ouderen. Een dergelijk ongeval heeft vaak veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen en de kwaliteit van leven. 

EET GEZOND EN HOUD SPIEREN STERK Om dit te voorkomen worden in de actieweek preventieve maatregelen belicht. Zo vinden op vier locaties in Amstelveen bijeenkomsten met de titel  ’Eet gezond en houd uw spieren sterk.’ plaats. Een diëtist geeft informatie hoe deelnemers fit en gezond kunnen blijven. Ze krijgen tips over voeding om hun spieren sterk te houden. Ook leren zij welke oefeningen goed zijn om sterker te worden en beter in balans te blijven. Dat moet de kans om te vallen verkleinen. 

‘Eet gezond en houdt uw spieren sterk’ vindt op maandag 3 oktober van 14.30 tot 16.30 uur plaats in wijkcentrum De Bolder aan Groenhof 140. Na afloop is er een drankje. Belangstellenden zijn welkom en aanmelden is niet nodig. Op 3 oktober vindt de bijeenkomst ook van 16.30 tot 17.30 uur plaats in restaurant BijVredeveld (zijzaal) aan Rembrandtweg 428. Aanmelden kan bij restaurant BijVredeveld via 020-237.8505. Aansluiten kunnen deelnemers in het restaurant dineren (kosten voor een driegangenmenu 13,10 euro, opgeven bij het restaurant).

Op donderdag 6 oktober wordt de bijeenkomst van 15.00 tot 17.00 uur gehouden in wijkcentrum Kastanjelaan aan Kastanjelaan 21 met een hapje en drankje. Aanmelden is niet nodig. De reeks wordt op vrijdag 7 oktober van 15.00 tot 17.00 uur afgesloten in wijkcentrum MOC aan Lindenlaan 75, inclusief een drankje. Aanmelden is niet nodig.

VEILIG OP PAD MET ROLLATOR Tijdens de actieweek staan op woensdag 5 oktober ook twee bijeenkomsten met de titel ‘Veilig op pad met de rollator” op het programma. Er wordt niet alleen uitleg gegeven over goed gebruik van de rollator, maar ook over het belang van een veilige woning, bewegen, goed kunnen zien en goede schoenen. Bezoekers kunnen hier hun rollator ook gratis na laten kijken. Kleine reparaties aan de rollator kosten 2 euro (tegen contante betaling). De eerste bijeenkomst vindt op 5 oktober van 11.00 tot 12.00 uur plaats in restaurant BijVredeveld (zijzaal aan Rembrandtweg 428. Aanmelden bij het restaurant via 020-237.8505. De tweede bijeenkomst wordt van 14.00 tot 15.00 uur gehouden in ’t Huis aan de Poel aan Populierenlaan 21. Aanmelden bij SCW Marjolijn, 06-1480.2878.

PROEFLES OTAGO Tijdens de actieweek wordt ook een gratis proefles Otago gegeven in wijkcentrum Dignahof aan Dignahoeve 174. Tijdens de  proefles krijgen deelnemers  uitleg over de Otago-training en doen zij Otago oefeningen. Zo leren zij hoe ze meer kracht kunnen krijgen, hun evenwicht beter maken, gemakkelijk kunnen opstaan en minder kans maken op een val. De oefeningen worden gedaan op en om een stoel. De proefles vindt op maandag 3 oktober plaats van 13.00 tot 14.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

VALPREVENTIECURSUSSEN In Amstelveen worden het hele jaar door diverse valpreventiecursussen aangeboden die aansluiten bij verschillende beweegniveaus. De meeste cursussen duren 12 tot 13 weken. Op de website van de gemeente is hier meer informatie over te vinden. Ook staan daar meer tips voor veiligheid in en om het huis en over hoe ouderen in beweging kunnen blijven. Sommige zorgverzekeraars vergoeden cursussen om meer te bewegen en voor valpreventie vanuit de aanvullende verzekering. Dit is terug te vinden in de voorwaarden van de verzekering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie