Wethouder Marijn van Ballegooijen: "We staan echt klaar om huisuitzettingen en dat soort ellende te voorkomen. Ook is inmiddels preventief de subsidie voor de Voedselbank verhoogd.”
Wethouder Marijn van Ballegooijen: "We staan echt klaar om huisuitzettingen en dat soort ellende te voorkomen. Ook is inmiddels preventief de subsidie voor de Voedselbank verhoogd.” Anko Stoffels

Wethouder: ‘Mogelijkheden noodsteun voor gemeente soms wettelijk beperkt’

Maatschappelijk


AMSTELVEEN “We zijn soms wettelijk beperkt in wat we kunnen doen. Maar we staan echt klaar om huisuitzettingen en dat soort ellende te voorkomen. Ook is inmiddels preventief de subsidie voor de Voedselbank verhoogd.” Dat heeft wethouder Marijn van Ballegooijen gezegd in antwoord opvragen van de raadsfractie van Actief voor Amstelveen. Die partij wil dat de gemeente actiever inspeelt op het bijstaan van inwoners die in de problemen komen omdat ze de hoge energierekening en andere eerste levensbehoeften niet meer kunnen betalen.

Fractieleider Michel Becker vroeg  woensdagavond in de raad om ruimhartiger inzet van de bijzondere bijstand voor ouderen, studenten en mensen met inkomens net boven het sociale minimum. Om te voorkomen dat die zich bij de voedselbank moeten melden. Ook bedrijven die in de knel komen verdienen volgens Actief voor Amstelveen ondersteuning. Hij stelde een noodfonds voor waarop noodlijdende inwoners en MKB- en ZZP-ondernemers een beroep kunnen doen om via een renteloze lening hun energienota te betalen. Ook pleitte hij voor ruimhartig uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen en het opzetten van een crisisteam.

Wethouder Marijn van Ballegooijen zei de zorgen van Becker te delen, maar ook dat de gemeente aan dit alles al veel doet. “In feite is er al een noodfonds ingesteld na een motie van de gemeenteraad in november 2021,” zei hij. “En we hebben ook extra mensen aangesteld voor ondersteuning. De situatie is ernstiger dan we hadden gehoopt, maar niet onvoorzien. Voor de gemeentebelastingen wordt al veel vaker gebruik gemaakt van betalingsregelingen dan voorheen. In 2019 gebeurde dat 280 keer, in 2021 1.380 keer en voor dit jaar zitten we al boven de 600.”


Wethouder Marijn van Ballegooijen. - Anko Stoffels

advertentie
advertentie