Wethouder Marijn van Ballegooijen met vrijwilligers van de Voedselbank.
Wethouder Marijn van Ballegooijen met vrijwilligers van de Voedselbank. Gemeente Amstelveen

Extra subsidie voor Voedselbank wegens toenemende energiearmoede

Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen heeft de Voedselbank tienduizend euro extra subsidie verstrekt in aanloop naar de winter. De Voedselbank verwacht komende tijd een stijging van het aantal bezoekers vanwege de explosief gestegen energiekosten. Ook is er een afname in de giften aan de Voedselbank. “Het geld is bedoeld om de pakketten op peil te houden en aan te vullen met vers voedsel,” zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Wezlijn).

“De zorgen over de stijgende energierekening nemen alsmaar toe,” licht  Van Ballegooijen toe. “Daarom houden we een vinger aan de pols in de samenleving, onder meer bij de Voedselbank en ons Financieel Café voor bewoners met vragen over toeslagen.”

GROTE ZORGEN De wethouder bracht woensdag een bezoek aan de Voedselbank om het nieuws over de extra subsidie bekend te maken en de vrijwilligers te bedanken. “Ik maak me grote zorgen over de problemen die we nu nog niet zien,” zegt Van Ballegooijen. “Mensen die eerst hun spaarbuffer opmaken of hun maandbedrag niet verhogen omdat ze het niet kunnen betalen. Pas als het spaargeld op is en de eindafrekening komt, wordt duidelijk hoe veel mensen er in de problemen zitten.”

Het Rijk neemt maatregelen om de forse stijging van de energierekening te compenseren. In aanvulling hierop stelt de gemeente alles in het werk om inwoners een helpende hand te bieden. “Maar het eerlijke verhaal is dat de mogelijkheden van de gemeente beperkt zijn. We hebben geen invloed op inkomens, stijgende energiekosten en inflatie,” zegt Van Ballegooijen.

ENERGIETOESLAG “Bij de gemeente kijken we dus wat we aanvullend kunnen doen”. Amstelveen heeft ervoor gekozen de inkomensgrens voor uitbetaling van de energietoeslag op 130 procent van de toepasselijke bijstandsnorm te leggen. Dat is 10 procent hoger dan het wettelijk minimum. “Op deze manier komt een grotere groep inwoners in aanmerking voor de energietoeslag,” zegt Van Ballegooijen.

Amstelveen heeft tevens een noodfonds om inwoners te helpen die te maken krijgen met onoverkomelijke energierekeningen. Inwoners die al financiële problemen hadden en bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening zitten, kunnen vanwege de energielasten hun schuldeisers soms niet meer betalen. Met behulp van bijzondere bijstand biedt de gemeente maatwerk in deze situaties, zodat het schuldhulpverleningstraject kan worden voortgezet.

advertentie
advertentie